Fonio žitarica organska 200g Superfood

350 RSD

Fonio je veoma hranljiva, orašastog ukusa, obiluje vlaknima, prirodno ne sadrži gluten, sadrži vrlo malo kalorija a bogata je proteinima.

Nema na zalihama

Fonio žitarica organska 200g

Fonio je drevna organska žitarica koja nam dolazi sa afričkog kontinenta. Sitnog je zrna, nalik na proso, mada kako nam dolazi oljuštena po izgledu donekle podseća na kus kus.

Veoma je hranljiva, orašastog ukusa, obiluje vlaknima, prirodno ne sadrži gluten, sadrži vrlo malo kalorija a bogata je proteinima. Sadrži visoku koncentraciju gvožđa, pa može biti od pomoći protiv anemije, a sadrži i folnu kiselinu i druge amino-kiseline. Ima sitno zrno bele boje, nalik prosu.

Fonio je integralna žitarica, što znači da se koriste sva tri dela zrna – mekinje, endosperm i klica.

Integralne žitarice se široko smatraju nutritivno znatno vrednijim i zdravijim od rafinisanih žitarica. Dobra za ishranu osoba koje ne koriste namirnice životinjskog porekla ili druge namirnice bogate proteinima.

Tipična porcija fonia sadrži oko 10% preporučeno unosa esencijalnih amino-kiselina, sa izuzetkom lizina. Sastav  proteinski sastav fonia je sličan sastavu pirinča, s tim što fonio sadrži znatno više sumpornih amino-kiselina metionina i cisteina, koji nema dovoljno u pšenici, kukuruzu, pirinču i ječmu. Metionin je esencijalna amino-kiselina, što znači da se mora unositi u organizam ishranom.

Pakovanje 200g Superfood

Cena se ažurira redovno

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top