Kim u zrnu 100g

75 RSD

Kategorija: Oznake: ,

Kim u zrnu 100g

Kim u zrnu je najstariji začin u srednjoj Evropi. Pronađen je u ostacima hrane iz kamenog doba. Smatra se da je kim glavni začin u zemljama u kojima se govori nemački.

Ima romatičan pomalo slatkast ukus. Ubrzava varenje, jača rad želuca i ispira toksine iz tela. Kim sadrži 100 različitih aktivnih supstanci – proteine, ugljene hidrate, zasićene i nezasićene masne kiseline, vitamin B1, Vitamin B3, folnu kiselinu, kalcijum, grožđe, beta karotin.

U kulinarstvu, kimom se može poboljšati ukus svinjskog pečenja, pečenog krompira, mesnog ragua, kuvanog pasulja, hleba i drugog peciva zbog kojih je omiljen.

Kim se odlično slaže sa crnim i belim lukom, paprikom, majoranom, kurkumom, đumbirom i cimetom. Ulje crnog kima može da se koristi za salate.

Kim se koristi zapomaganje pri varenju, u obliku praha, u vidu tableta, raznih vrsta putera itd.

Kod nas je poznato da se tek rođenim bebama u vodi prokuva par semena kima kako bi pomogli mališanima protiv grčeva u stomaku.

Pored ovoga postoje i podaci koji govore da kim poboljšava apetit, digestiju, vid, snagu, a pojačava i izlučivanje majčinog mleka tj. laktaciju. Poznato je da se upravo ovaj začin koristi pri lečenju groznice, dijareje, mučnine…

U toku su i istraživanja koja za sada potvrđuju da kim ima antidijabetska, antiepileptička, antitumorska i antimikrobna svojstva. Još jedno od bitnih svojstava kima jeste i antioksidacija koja sprečava starenje ćelija.

Probajte da kim dodajete i u druga jela, ekseprimentišite sa ovim začinom jer je poznato da veoma menja ukus hrane za koju smo mislili da ne može imati drugi ukus od onog na koji smo navikli. Ukoliko želite da probate nešto novo sa kimom predlažemo Vam da spremite azijsku govedinu.

Pakovanje 100g rf

Original pakovanje 1kg

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top