Pečena slana leblebija 100g

55 RSD

Jedna šolja leblebije ima više proteina, nego dva velika jajeta, dok kuvana leblebija ima gotovo duplo više gvožđa od iste količine mesa.

Nema na zalihama

Pečena slana leblebija 100g

Pečena slana leblebija savršena zdrava grickalica, kojoj retko ko može da odoli.

Naut ili slanutak (Cicer arietinum) je mahunarka, puna belančevina. Pečeni naut se u našim krajevim zove leblebija i koristi se kao ukusna i hranljiva grickalica.

Leblebija je svetlosmeđe boje i koristi se kao varivo ili dodatak ostalom povrću za pripremanje jela.

Što se tiče sastava nauta on sadrži oko 20% belančevina, oko 60% ugljenih hidrata, 5% biljnog ulja, 5% celuloze.

Mlade mahune nauta nisu za jelo, jer vegetativna stabla sadrže jabučnu i oksalnu kiselinu u velikim količinama. Takođe je i veliki izvor gvožđa i kalcijuma.

U semenu je sva energija biljke i tu su koncentrisani svi hranljivi sastojci koji su neophodni biljci za rast i razvoj, pa su semenke energetski veoma bogate.

Posebno se preporučuju kod mentalnih naprezanja i korišćenja kompjutera, učenicima i studentima i kod izuzetnih intelektualnih aktivnosti.

Semenje generalno sadrži visok procenat fosfora, čak 20 puta više od ribljeg mesa, koje je poznato po visokom sadržaju fosfora.

Leblebija obiluje belančevinama i proteinima, zbog čega predstavlja odličnu zamenu za meso i ostale životinjske proizvode. Takođe, u velikim količinama sadrži minerale (magnezijum, kalijum, kalcijum, gvožđe) i vitamine (A, B6, B9, C).

Jedna šolja leblebije ima više proteina, nego dva velika jajeta, dok kuvana leblebija ima gotovo duplo više gvožđa od iste količine mesa.

Odlična je za snižavanje holesterola, stabilizuje šećer u krvi, smanjuje rizik od nastanka brojnih hroničnih bolesti, kao što su bolesti srca, dijabetes i karcinom, reguliše probavu.

Pozitivno deluju na nerve i opuštanje, sprečava nastanak osteoporoze, pomaže kod izbacivanja sulfata iz krvi, koji se koriste za konzerviranje namirnica u prehrambenoj industriji.

Preporučuje se svim trudnicama i dojiljama, jer jedna šolja leblebije ispunjava skoro 50% njihovih dnevnih potreba za folnom kiselinom. Leblebija stvara dugotrajniji osećaj sitosti i zbog toga je idealna za mršavljenje.

Sastav :

leblebija, so

Pakovanje 100g rf

Original pakovanje 5kg

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top