Bela Kinoa 100g

49 RSD

Kinoa je korisna za sportiste, vegane, vegetarijance i one preosetljive na gluten, jer i sama ga ne sadrži i lako se vari.

Bela Kinoa 100g

Bela kinoa je jako bogata mineralima kao što su magnezijum, mangan, gvožđe, bakar, fosfor, cink, selen, kalijum i kalcijum koji su neophodni za pravilno funkcionisanje ljudskog organizma. Veoma je bogata i vitaminima i to vitaminima B kompleksa i vitaminom E.

S obzirom na prisustvo magnezijuma i vitamina B, kinoa se preporučuje osobama koje pate od migrenoznih glavobolja. Ne zaboravimo da spomenemo da ova namernica sadrži značajan udeo biljnih vlakana, upijajućih i neupijajućih, odličnih za regulisanje metabolizama.

Ono što je bitno spomenuti jeste da semenka bele kinoe sadrži svih osam aminokiselina koje su čoveku potrebne, za razliku od ostalih žitarica koje sadrže najviše tri, zbog čega se ova biljka smatra „super hranom“.

Posebno je cenjena i korisna za sportiste, vegane, vegetarijance i one preosetljive na gluten, jer i sama ga ne sadrži i lako se vari.

Uzevši u obzir kakve sve korisne sastojke sadrži dobra je kod mnogih zdravstvenih stanja, pa se zbog toga se toplo preporučuje njeno češće konzumiranje.

Visoka koncetracija vlakana koja kinoa sadrži pomažu pri snižavanju povišenog holesterola. Upijajuća vlakna pomešana sa žučnom kiselinom se luče u telo i snižavaju loš LDL holesterol. Osobe koje pate od povišenog holesterola i treba da smanje unos životinjskih proteina, kinoa je idealna biljna zamena za iste.

Poznato je da kalijum pozitivno deluje na krvni pritisak. U kinoi kalijuma defintivno ima više od svih drugih žitarica, a on održava zdrav bilans natrijuma u organizmu što dalje utiče na smanjenje povišenog krvog pritsika.

Vlakna i proteini koje semenka kinoe sadrži daju našem organizmu dovoljno energije i zadržavaju osećaj sitosti pa samim tim sprečavaju nalete gladi, dok vlakna istovremeno pomažu da probava ostane na zavidnom niovu. Upijajuća vlakna koja ona sadrži kontrolišu nivo šećera u krvi.

Zahvaljujući prisutnosti sastojcima koje imaju antupalno dejstvo uključujući fenolnu kiselinu, komponente vitamina E i polisaharide sprečiće neželjene upalne procese koji su povezani sa rizikom nastanka dijabetesa tipa 2.

Podelićemo vam jedan brz i ukusan recept.😊

Mediteranska salata :

Potrebni sastojci:

 1.  100g bele kinoe
 2.  200ml vode
 3. 400g pilećeg belog mesa
 4. četvrtina glavice crvenog luka
 5. 200g kukuruza šećerca
 6. šaka seckanih maslina
 7. 100g fete
 8.  kašičica pesto sosa
 9.  kašičica italijanske mešavine začina
 10.  maslinovo ulje.

Priprema:

 1. Staviti vodu da provri, dodati kinou, smanjiti vatru na umerenu, poklopiti i kuvati 10-15 minuta, dok kinoa ne upije svu vodu.
 2. Piletinu iseci na šnicle ili kockice, pa joj dodati par kašika maslinovog ulja i italijansku mešavinu začina i ostaviti da se marinira minimum 15 minuta. Pržiti je na gril tiganju po par minuta sa svake strane, dok ne bude pečena.
 3. U velikoj činiji sjediniti kuvanu kinou, i sve preostale sastojke i sve lepo promešati.
 4. Prijatno!👩‍🍳

100 grama kuvane kinoe sadrži:

 • Kalorije 368
 • Ugljeni hidrati 64g
 • Dijetetska vlakna 7g
 • Masti 6g
 • Proteini 14g.

Pakovanje 100g rf

Original pakovanje 5kg

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top