Pečeni kesten očišćen 150g
Pečeni kesten očišćen ima posebnu teksturu i sladak, blag ukus.Po nutritivnom sastavu, sličan je smeđem pirinču, a odličan je izvor minerala koji su nam potrebni.
Kesten je jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C, a predstavlja izvrstan izvor vitamina B6 i uz to ima dosta kalijuma i folne kiseline. U njemu još ima magnezijuma i bakra, amino-kiselina i antioksidanata.
Plodovi kestena mogu se jesti samostalno ili kao dodatak jelima.
100 g ovog ploda sadrži 195 kalorija i 40 mg vitamina C koji doprinosi zdravlju zuba, kostiju i krvnih sudova i štiti od štetnog uticaja slobodnih radikala. Bogat je i vitaminima B grupe, tijaminom, riboflavinom i nijacinom i odličan je izvor kalcijuma, gvožđa, cinka i fosfora.
Kesten sadrži i folnu kiselinu, koja se inače nalazi u zelenom lisnatom povrću.
Folna kiselina je izuzetno važna za razvoj crvenih krvnih zrnaca i sintezu DNK, pa se zato preporučuje trudnicama. Zbog male količine natrijuma a velike količine kalijuma kesten preporučuje se osobama koje imaju kardiovaskularna i bubrežna oboljenja.
U našoj narodnoj medicini veruje se da kesten treba koristiti kod anemije, kao i fizičke i intelektualne iscrpljenosti. Veoma je delotvoran u lečenju upaljenih vena.
S obzirom na to da sadrži malo natrijuma, preporučuje se u ishrani osoba s bubrežnim i kardiovaskularnim oboljenjima. Lekovita svojstva kestena odlična su za umorne i bezvoljne osobe. Preporučuje se onima koji žele da ojačaju muskulaturu, sportistima, rekonvalescentima, anemičnim osobama i onima s lošim varenjem.
Dobar je i kod respiratornih problema, kao što je kašalj. Preparati na bazi kestena leče kožne bolesti, uvećanu prostatu, groznice, prehlade, razređuju krv.
Za razliku od ostalih košutnjavih plodova pečeno kestenje sadrži manje masti i više skroba.
Zato se od njega pravi brašno, koje pomešano sa brašnom žitarica služi za pravljenje hleba i raznog peciva. Preporučije se deci i odraslima jer se lako vari.
Ima veću energetsku vrednost od kuvanog, više belančevina, masti, vitamina E, fitoelemenata i dvostruko više ugljenih hidrata od kuvanog. Dok kuvani kesten sadrži više minerala.
Sastav:
100% kesten.
Nutritivna vrednost na 100g:
Energetska vrednost 198 kcal
Proteini 4g
Ugljeni hidratI 43g
Vlaknaa 8,g
Masti 1g
So 1g
Pakovanje 150g
Cena se redovno ažurira