Rozen kore MB
Kore za rozen tortu samo trebate nafilovati željenim kremom i uživati u svojoj poslastici.Od njih možete praviti razne vrste posnih i mrsnih kolača i torti.
Sastav:
Pšenično brašno, voda, palmino ulje, šećer, regulator kiselosti, prašak za pecivo, vanilin šećer.
Red je da vam podelimo i neki recept!😊
Potreban materijal:
Za mrsnu rozen tortu potrebno je:
- 1 pakovanje kora,
- 250gr maslaca (ili margarina),
- 300gr kristal šećera,
- 250ml mleka,
- 350gr mlevenih oraha,
- 2 vanile,
- 300gr šećera u prahu i
- crvena boja za kolače.
Recept za posnu rozen tortu je potrebno:
- 1 pakovanje korica,
- 250gr margarina,
- 400gr kristal šećera,
- 400gr mlevenih oraha,
- 2 vanile,
- 300gr šećera u prahu i
- crvena boja za kolače
Priprema fila:
1. Kristal šećer i vanilu stavite u šerpu i prelijte mlekom ili vodom (da ogrezne).
2. Pustite da kratko vri, zatim sklonite s ringle i dodajte mlevene orahe. Promešajte i ostavite da se ohladi, uz povremeno mešanje.
3. Za to vreme, mikserom penasto umutite maslac, odnosno margarin. I ako pravite sa mlekom, možete isto koristiti margarin, a možete i da pomešate – malo jedno malo drugo.
4. Umućenom maslacu ili margarinu dodajte kašiku po kašiku hladne mase od oraha i dalje mutite. Fil treba da bude penast i beo.
Filovanje:
Tortu filujte na čvrstoj i ravnoj podlozi – plehu ili služavniku. Možete iskoristiti foliju ili omot u kom su bile spakovane korice, jer je čvsta a i dimenzije su naravno odgovarajuće, pa jednu polovinu te folije stavite na pleh ili služavnik da bude ispod torte, a drugu polovinu ćete na kraju staviti preko nafilovane torte.
Pre početka filovanja, proverite korice: ako nađete naprsle ili pregorele, njih stavljajte u sredinu, a za donju i gornju birajte cele i lepe.
Fil razmazujte nožem ravnomerno, u tankom sloju, od ivice do ivice.
Svaku novu koricu gledajte da stavite precizno, a zatim dlanom poravnajte i blago pritisnite.
Poslednju koru ne filujete, preko nje će sutra ići fondan.
Ako ostane nešto fila, namažite bočne strane, popunjavajući sve šupljine.
Sada tortu pokrijte drugom polovinom one folije / omota, a krpu ne koristite, jer će ona izvući vlagu pa će torta biti suva.
Odozgo preko folije opet neki pleh Ili služavnik, a u njega nešto teže, na primer neke podebele knjige (Vujaklija i Klajn nigde nemaju bolju primenu).
To sada ide na hladno da prenoći.
Fondan glazura:
Fondan pravite od šećera u prahu, vrele vode i crvene boje za kolače.
1. Voda neka proključa u džezvi a u staklenu ili porcelansku činiju stavite šećer i u njega lagano i po malo sipajte vodu i mešajte. Budite oprezni da ne preterate s vodom, jer će vam glazura tada biti retka, slivaće se i trebaće joj više vremena da se osuši. Zato oprez s vodom! Bolje više puta po malo nego odjednom mnogo. A ako se to i desi, dodajte još šećera u prahu.
2. Sada stavite prehrambenu crvenu boju i to opet ako treba više puta ali samo po malo. Mešajte i dozirajte da dobijete željenu i gustinu i boju. Možete dodati (da šećer ne kristalizuje) neku kap limuna ili (da glazura ne puca) parčence margarina koje će se otopiti od vrele vode.
3. Uglavnom, glatku gustu masu sada prelivajte i premazujte preko torte, radite to brzo da se ne ohladi i ne zgusne te da se tragovi noža ne bi poznavali. Rozen torta je gotova. Ostavite je da odstoji.