Susam seme 100g

55 RSD

Susam sprečava zgrušavanje krvi, leči hemoroide, migrenu i opekotine, snižava nivo lošeg holesterola.

Susam seme 100g

Susam sprečava zgrušavanje krvi, leči hemoroide, migrenu i opekotine, snižava nivo lošeg holesterola i olakšava pražnjenje creva.

Semenke susama jedan su od najkorišćenijih dodataka ishrani, a ulje dobijeno iz njih veoma je kvalitetnu, pa se često koristi kao zamena za maslinovo ulje.

Vitamini B, A, E, lecitin, niacin, brojni minerali poput kalcijuma, kalijuma i magnezijuma, fosfora, gvožđa, cinka i selena…govore sami po sebi o vrednosti ove, veličinom vrlo sitne ali učinkom po zdravlje, vrlo moćne biljke.

Sadrži i dve posebne vrste biljnih vlakana – sesamin i sesamolin, koje dokazano snižavaju nivo holesterola u krvi. Veoma bogat fitosterolima – supstancama koje su sličnog hemijskog sastava kao holesterol – što ovu biljku čini idealnom za njegovo suzbijanje.

Poznato je antikoagulativno svojstvo ovih blagotvornih semenki jer doprinose sprečavanju zgrušavanja krvi, što je posebno značajno za prevenciju pojave krvnog ugruška – tromba. Osobe u rizičnoj grupi, kojima preti stvaranje tromba, trebalo bi da koriste susamovo ulje u svakodnevnoj ishrani.

Koristi se:

Recept za tahini:

Tahini je pasta koja se dobija mlevenjem susamovih semenki koje mogu biti prethodno tostirane ili netostirane. Semenke tostirajte na teflonskom tiganju na srednje jakoj vatri 5-6 minuta.

Pri tome mešajte drvenom varjačom da ne zagori, inače bi tahini mogao ispasti gorak. Znaćete da je gotovo kad se bude čulo učestalo pucketanje. Tada ih treba skloniti s vatre i pustiti susam da se malo ohladi.

Dodajte semenke u multipraktik i miksajte dok se semenke ne počnu pretvarati u pastu. Tada dodajte malo soli i ulja od bundeve i nastavite s miksanjem dok ne dobijete pastu koja je glatka i kremasta.

Začine dodajte po želji.

Prijatno 🥰

Ako se pitate šta ide uz humus osim čipsa i tostiranog hleba, evo nekoliko odličnih opcija koje vredi razmotriti:

  • Integralni krekeri
  • Bagel čips (⭐️ najbolji čips sa humusom)
  • Perece
  • Tortilja čips
  • Dvopek
  • Hrskavi hleb sa belim lukom
  • Lanene pločice

Pakovanje 100g rf

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top