Vitamin C u prahu 100g The best of nature

290 RSD

Vitamin C se preporučuje osobama starije životne dobi, sportistima, pušačima i osobama izloženim stresu.

 

Vitamin C u prahu 100g

Vitamin C u prahu askorbinska kiselina je jedan od vitamina topivih u vodi. U telu se ponaša kao antioksidans jer štiti telo od slobodnih radikala. Antioksidansi ublažavaju štetu koju prave slobodni radikali u organizmu i tako usporavaju proces starenja. Jak antioksidans koji može ojačati prirodnu odbranu vašeg tela.

Sastav:

100% askorbinska kiselina u prahu

Antioksidansi su molekuli koji jačaju imuni sistem. To čine tako što štite ćelije od štetnih molekula nazvanih slobodnim radikalima koji mogu promovisati stanje poznato kao oksidativni stres i izazvati mnoga hronična oboljenja. Činjenica je da sam manjak ovog vitamina povećava šanse da se razbolite.

Svakodnevno uzimanje vitamina C je od velike važnosti za dobro zdravlje i vitalnost, održava pravilan rad imunog sistema i vraća izgubljenu energiju.

Spada u esencijalne vitamine, što znači da ga telo ne može samo proizvesti, niti ga čuva u rezervama, pa se mora unositi putem ishrane ili dodataka ishrani. Najveće količine nalaze se u papaji, kiviju, citrusima (pomorandža, limun, grejpfrut), crvenim paprikama.

Međutim različiti faktori kao što su zagrevanje, produženo stajanje, izloženost kiseoniku i jakoj svetlosti mogu uticati na gubitak sadržaja vitamina C u hrani zbog njegove velike nestabilnosti.

Da bi se putem ishrane unela dovoljna količina čovek bi trebao dnevno npr. da pojede 1,5 kg mandarina, kako bi uneo 500 mg . Zato se danas većina ljudi opredeljuje za uzimanje dijetetskih suplemenata  kako bi zadovoljili svoje dnevne potrebe.

Preporučena dnevna doza vitaminaC je 75 mg, pušačima se savetuje da uzimaju dodatnih 30 mg dnevno. U svrhu prevencije bolesti srca i zaštite od infekcija, optimalna doza je 200-500 mg dnevno.

U zimsko doba gripa i prehlada kada smo podložniji infekcijama bolje je pribeći za višim dozama i to 500 mg do 1000 mg dnevno. Impresivna činjenica je da suplementi vitamina C u prahu doprinose poboljšanju nivoa Fe u krvi. Poboljšavaju apsorpciju gvožđa i na taj način štiti organizam od anemije.

Stanja koja zahtevaju korišćenje vitamina C su:

  1. Intenzivan rast i razvoj kod dece i adolescenata
  2. Fizički napor
  3. Česte infekcije gornjih disajnih puteva
  4. Povišena telesna temperatura
  5. Trudnoća i dojenje
  6. Pušenje
  7. Anemija usled nedostatka gvožđa
  8. Hroničan nedostatak ovog vitamina dovodi do pojave bolesti koja se naziva skorbut.

Prvi simptomi najčešće su vidljivi posle mesec dana od prestanka unošenja i čine ih osećaj umora, razdražljivost, bolovi u zglobovima i mišićima, nastajanje modrica.

Da ne bi došlo do ovakvih komplikacija uvek se vodite mišlju mudre Hipokratove izreke: Vitamin C doprinosi normalnom funkcionisanju imunog sistema. Preporučuje se osobama starije životne dobi, sportistima, pušačima i osobama izloženim stresu.

Upozorenja:

Proizvod ne treba da uzimaju osobe preosetljive na neki od sastojaka proizvoda. Osobe koje imaju bubrežne probleme, kamen u bešici, osobe koje boluju od hemohromatoza, talesemije bi trebale da se konsultuju sa lekarom pre uzimanja.

Način upotrebe:

Odrasli:

2 puta dnevno razmutiti po jednu mericu (120mg) praška u čaši vode, soka ili čaja i popiti.

Preporučena dnevna:

Doza od 240mg odgovara 300% preporučenog dnevnog unosa.

Pakovanje 100g

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top