Susamovo tamno ulje 250ml
Susamovo tamno ulje je nerafinisano, devičansko ulje od pečenih semenki susama.Devičansko nerafinisano susamovo ulje zadržava sve zdrave sastojke kojima susamovo seme prirodno obiluje.
Devičansko ulje, kao i hladno ceđeno ulje dobija se mehaničkim ceđenjem semenki susama. Razlika je u tome što se kod devičanskih ulja, seme pre ceđenja termički obrađuje. Ovim postupkom se obezbeđuje veća stabilnost ulja, kao i bogatiji ukus.
Razlikuje se od svetlog susamovog ulja po tome što se seme susama pre ceđenja blago prepeče. Otuda mu tamnija boja i bogatiji ukus i aroma.
Za razliku od industrijski proizvedenog ulja koje mora da prođe kroz najmanje 6 faza rafinacije, hladno ceđeno ulje je prijatnog mirisa I ukusa karakterističnog za sirovinu i ne mora da prođe ni kroz jednu fazu rafinacije.
Susam sadrži esencijalne masne kiseline, E vitamin, i veliku količinu lecitina koje su u ulju nalazi u vidu lake sluzi a ulju daje izuzetnu stabilnost.
U makrobiotičkoj kuhinji izuzetno se ceni, kako zbog visoke postojanosti, tako i zbog ukusa. Krasi ga bogat sastav nezasićenih omega 6 i 9 masnih kiselina, koje pružaju dragocenu pomoć u borbi protiv holesterola i kardiovaskularnih oboljenja i neophodne su za normalno funkcionisanje mnogih organa.
Bogat je izvor vitamina E i B1, a od minerala kalcijumom, gvožđem, manganom i bakrom. Brojna naučna istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje susamovog ulja snižava nivo holesterola i blagotvorno deluje na rad srca i bubrega.
Veoma je bogato linoleinskom kiselinom, jednom od dve esencijalne masne kiseline koje naše telo ne može da proizvede.
Esencijalne masne kiseline su neophodne za normalan rast i razvoj organizma, kao i za zdravlje kardiovaskularnog i nervnog sistema. One su takođe zadužene za mladolikost kože i drugih tkiva, i sprečavaju sušenje.
Najnovija naučna istraživanja su pokazala da esencijalne masne kiseline igraju značajnu ulogu u regulisanju krvnog pritiska, nivoa holesterola, i razmene elemenata kroz ćelijske membrane.
Blagotvorno dejstvo je mnogostruko:
- snižava nivo holesterola
- blagotvorno deluje na rad srca i bubrega
- pomaže u regulisanju krvnog pritiska
- blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem
- pomaže kod zarastanja rana
- regeneriše kožu i kosu
Način primene;
Može se koristiti kako za prženje, pečenje i brzo dinstanje, tako i u salatama. Koristi se u svim azijskim kuhinjama, posebno kineskoj i japanskoj.
Sastav:
100% ulje od pečenog susama.
Nutritivna vrednost u 100ml:
Energetska vrednost (kJ/kcal) 3747/895
Masti 99g
od toga zasićene masne kiseline 16g
Ugljeni hidrati <0g
od toga šećeri <0g
Proteini <0g
So <0g
Pakovanje 250ml GranumFood
Cena se redovno ažurira