Susamovo ulje

Susamovo ulje se proizvodi hladnim ceđenjem sirovih semenki susama, zadržavajući tako sve njegove hranljive sastojke. Ovo ulje je posebno cenjeno u makrobiotičkoj kuhinji zbog svog stabilnog sastava i izuzetnog ukusa.

Ono obiluje nezasićenim omega-6 i omega-9 masnim kiselinama, neophodnim za normalno funkcionisanje mnogih organa i metaboličkih procesa u telu, posebno za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Susam je takođe izvor vitamina E i B1, kao i minerala poput kalcijuma, gvožđa, mangana i bakra, koji su ključni za održavanje zdravlja.

Studije su pokazale da susamovo ulje može imati pozitivan uticaj na snižavanje krvnog pritiska i regulaciju nivoa šećera kod osoba sa dijabetesom tipa 2.

Takođe, doprinosi snižavanju nivoa holesterola, podržava rad srca, jetre i bubrega, jača imunitet i poboljšava cirkulaciju, kao i pokretljivost zglobova.

Benefiti susamovog ulja ne zaustavljaju se tu.

Jedno od ključnih jedinjenja u susamu, sezamin, pokazalo je sposobnost sprečavanja širenja ćelija raka debelog creva i kože. Takođe, prirodni antioksidans sezamol pruža antibakterijska, antivirusna i protivupalna svojstva, čineći susamovo ulje korisnim i u lečenju akni.

Susamovo ulje ima raznovrsnu primenu, uključujući i mogućnost upotrebe kao masažnog ulja.

Masaža temena ovim uljem može doprineti smanjenju peruti i povećanju volumena kose. Linoleinska kiselina u susamovom ulju pruža hidrataciju, dok vitamini E i D efikasno deluju na umanjenje ožiljaka i osipa na koži. Takođe, može se koristiti i u procesu čišćenja kože radi dubinskog pročišćavanja pora i poboljšanja cirkulacije krvi.

Ne propustite priliku da unesete ovaj dragoceni proizvod u svoju ishranu i negu tela. Iskusite sve njegove blagodeti za zdravlje i lepotu.

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top