Susamovo ulje
Semenke susama su jedan od najkorisnijih dodataka u ishrani, a susamovo ulje je jedno od najkvakitetnijih ulja za kuvanje. Dobija postupkom hladnog ceđenja sirovog semena.
U makrobiotičkoj kuhinji susamovo ulje izuzetno se ceni, kako zbog postojanosti, tako i zbog ukusa. Krasi ga bogat sastav nezasićenih omega 6 i 9 masnih kiselina, koje su neophodne za normalno funkcionisanje mnogih organa i sistema, npr. kardiovaskularnog, kao i odvijanje metaboličkih procesa.
Susam je bogat je izvor vitamina E i B1, a od minerala kalcijumom, gvožđem, manganom i bakrom.
Dokazano je da susam snižava povišeni krvni pritisak i šećer kod osoba sa dijabetesom II. Takođe reguliše nivo holesterola i blagotvorno deluje na rad srca, jetre i bubrega, jača imunitet i podstiče cirkulaciju i pokretljivost zglobova. Pozitivno utiče na ćelije mozga i nerve.
Ispitivanja su pokazala da sezamin, fitoestroegen koji susam sadrži, sprečava razmnožavanje ćelija raka debelog creva i raka koža.
A prirodni antioksidant sezamol, štiti organizam od negativnog uticaja slobodnih radikala. Pošto ima antibakterijska, ativirusna i protivupalana svojstva, koristi se i u lečenju akni.
Cena se redovno ažurira