Posna hrana i sve njene blagodeti

Raznolika ishrana tokom posta i njeni zdravstveni benefiti. Pridržavanje posta ne mora nužno značiti ograničavanje na monotone obroke. Uz pravilno planiranje i kreativnost, posna ishrana može biti izuzetno raznovrsna i ukusna.

Mnogi ljudi često paniče pred početak posta, brinući se da neće imati dovoljno opcija za jelo ili da će biti gladni.

Međutim, sa pravilnom vrstom hrane i pripremom, post može biti period nutritivno bogate ishrane koja čisti telo i um.

Važno je zapamtiti da post nije samo fizička praksa uzdržavanja od hrane, već i duhovni proces oslobađanja od loših misli i navika. Pre nego što započnete post, važno je da razmislite o svojim motivima i namerama. Ako niste spremni da postite ili nemate jasno definisane ciljeve, možda je bolje da odložite post za drugi trenutak.

Tokom posta većina namirnica životinjskog porekla se izbegava, uključujući meso, mleko, mlečne proizvode i jaja.

Umesto toga, ishrana se bazira na biljnim izvorima proteina poput mahunarki, povrća, voća, orašastih plodova i semenki. Takođe, dozvoljeno je konzumiranje ulja, vina i ribe, ali u određenim danima.

Za pravilno funkcionisanje organizma tokom posta, važno je da se posvetite raznovrsnoj ishrani koja obezbeđuje sve potrebne nutrijente.

Evo nekoliko saveta koja posna hrana se koristiti za vreme posta:

Uključivanje različitih vrsta mahunarki, poput pasulja, graška, soje i leblebije, osigurava adekvatan unos proteina, vlakana i drugih hranljivih materija. Takođe, voće i povrće bogato vitaminima, mineralima i antioksidansima treba da čini značajan deo vaše ishrane.

Da biste obogatili ukus i teksturu vaših posnih obroka, možete eksperimentisati s različitim receptima i načinima pripreme.

Na primer, kinoa, kao visokoproteinska žitarica, može biti odlična zamena za testeninu ili pirinač. Takođe, kokosovo mleko ili mleko od badema mogu zameniti tradicionalno kravlje mleko u pripremi raznih jela i napitaka.

Ključno je da se tokom posta pridržavate zdrave i balansirane ishrane kako biste održali dobro zdravlje i energiju.

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top