Proso

Proso je jedna od onih žitarica koje osvajaju svojim prijatnim, blago slatkastim ukusom, podsjećajući na orašaste plodove. Osim što pruža ovu ukusnu notu, bogato je biljnim vlaknima, čineći ga izuzetno korisnim za gastrointestinalni trakt i obnavljanje crevne flore. Posebno se ističe po sadržaju biljnih proteina, što ga čini odličnom alternativom za vegetarijance i osobe koje ne konzumiraju meso ili proizvode životinjskog porekla.

Kada su u pitanju vitamini, proso obiluje kompleksom vitamina B, uključujući značajne količine niacina, riboflavina i tiamina.

Takođe, bogato je vitaminima A, C, D i E, što ga čini izuzetno korisnim za jačanje imunološkog sistema. Kada je reč o mineralima, ova žitarica nudi širok spektar esencijalnih nutrijenata za normalno funkcionisanje organizma, posebno se ističući po visokom sadržaju fosfora, važnog za zdravlje kostiju i ćelijskih procesa.

Osim toga, proso je izvor značajnih količina gvožđa, koje igra ključnu ulogu u proizvodnji hemoglobina i podršci imunološkom sistemu.

Proso ima širok spektar blagotvornih uticaja na organizam, ističući se po bogatom nutritivnom sastavu koji podržava različite procese u telu:

  1. Reguliše holesterol – Zahvaljujući biljnim vlaknima i fitinskoj kiselini, pomaže u smanjenju lošeg LDL holesterola, što ga čini korisnim u održavanju zdravlja srca.
  2. Održava zdravlje crevne flore i normalizuje varenje.
  3. Jača imunitet i čisti organizam – Vitaminima A, B, C, D i E doprinosi očuvanju imunološkog sistema i procesu detoksikacije.
  4. Reguliše nivo šećera u krvi – Magnezijum prisutan u prosu pomaže u stabilizaciji nivoa glukoze u krvi.
  5. Pomaže u borbi protiv anemije – Visok sadržaj gvožđa doprinosi povećanju nivoa hemoglobina i ublažavanju simptoma malokrvnosti.
  6. Podržava zdravlje bubrega i bešike – Ima blagi diuretički efekat, podstičući izbacivanje viška tečnosti iz organizma i čišćenje mokraćnih puteva.
  7. Štiti srce i krvne sudove, te doprinosi regeneraciji ćelija i mišićnog tkiva.
  8. Utiče na zdravlje kostiju, kvalitet zuba, kosu i nokte – Zbog svoje hranjive vrednosti, podržava zdravlje kostiju, sprečava probleme s zubima te doprinosi ljepoti kose i noktiju.
  9. Sprečava formiranje kamena u žučnoj kesi i čisti jetru kao antioksidant, što je posebno korisno kod osoba s masnom jetrom.
  10. Pogodan je izbor za osobe alergične na gluten.

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top