Organski proso 500g Beyond

495 RSD

Proso sprečava rast i razvoj bakterija i gljivica jer se ponaša kao fungicid.

Organski proso 500g

Organski proso je blago slatkastog ukusa i orašaste teksture, sadrži vitamine B kompleksa i prirodni je izvor minerala. Zbog veće količine biljnih vlakana proso daje duži osećaj sitosti. Prirodno ne sadrži gluten i idealna je hrana za osobe koje su na bezglutenskoj dijeti.

Žžitarica koja ne sadrži gluten a ima približno isti procenat belančevina kao i pšenica. Povećava baznost organizma a smanjuje njegovu kiselost.

Na taj način sprečava rast i razvoj bakterija i gljivica jer se ponaša kao fungicid. Povećava baznost organizma tako da spada u alkalne žitarice. Ova žitarica je bogata vitaminom B , nijacinom,B6, B17,kalcijom, folnom kiselinom,natrijumom, gvožđem, cinkom i magnezijumom.

Zdravstveni značaj :

Može se koristi u prirodnoj medicni kao zdrava hrana, koja dugotrajnim korišćenjem značajno utiče na opšte stanje organizma. Da biste osetili sve benefiti prosa,  potrebno je da ga uvrstite u redovnu ishranu.

Svojim bogatim nutritivnim sastavom utiče na sledeće procese:

  • Smanjuje loš holesterol u krvi – Ovakva svojstva mu omogućavaju biljna vlakna i fitinska kiselina koju poseduje. Loš LDL holesterol može se značajno suzbiti izbacivanjem drugih izvora ugljenih hidrata i korišćenjem prosa.
  • Obnavlja crevnu floru i normalizuje rad organa za varenje.
  • Podiže imunitet i čisti organizam zahvaljujući vitaminima kao što  su A, B, C, D i E.
  • Sadrži magnezijum koji deluje na smanjenje šećera u krvi.
  • U borbi protiv malokrvnosti proso pomaže zbog visokog sadržaja gvožđa koji poseduje.
  • Poboljšava rad bubrega i bešike. Čisti mokraćne puteve jer je proso blagi diuretik pa stimuliše izbacivanje viška tečnosti u organizmu.
  • Proso štiti srce i krvne sudove. Obnavlja ćelije i mišićno tkivo.
  • Utiče na gustinu kostiju, poboljšava kvalitet zuba, sprečava pojavu avitalnih i krtih zuba. Utiče na kvalitet kose i noktiju.
  • Proso sprečava pojavu kamena u žučnoj kesi. Kao antioksidant utiče i na čišćenje jetre pa se preporučuje svima koji imaju sindrom „masne jetre“.
  • Dobra je alternativa osobama alergičnim na gluten.

Sastav:

Proso iz organskog uzgoja

Način pripreme:

Priprema se na različite načine. Možete ga kuvati, mleti, koristiti kao dodatak čorbama umesto testenine, pasirati itd.

Kuvanje je osnovni recept i najjednostavniji način pripreme prosa. Potrebno je da oprano i oljušteno zrno prosa potopite u vodu u količini  1 deo žitarica i 2,5 šolje vode. Kada tečnost počne da vri smanjiti temperaturu i kuvati 15 minuta. Kuvajte oko pola sata.

Kada se ohladi procedite ga. Ovako pripremljeno proso ima ulogu istu kao i kuvani pirinač, dovoljno je da ga začinite po ukusu.

Možete ga pasirati pa napraviti pire od prosa, dodavati čorbama umesto rezanaca, a uz povrće i meso koristiti ga kao prilog jelu. Za doručak ili večeru pripremite kašu od prosa koju možete obogatiti mlekom, jogurtom, orašastim plodovima, svežim voćem ili suvim voćem, medom ili drugim dodacima po vašem ukusu.

Nutritivna vrednost u 100g:

Energ.vrednost 1582kJ/ 378Kcal

Proteini 11g

Ugljeni hidrati 65g

Od kojih šećeri 1g

Masti 4g

Od kojih zasicene masne kiseline 0g

Biljna vlakna 3g

So 0g

Pakovanje 500g Beyond

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top