Zeleni čaj

Hiljadama godina, ljudi su koristili zeleni čaj u tradicionalnoj kineskoj i indijskoj medicini radi zaustavljanja krvarenja, zaceljivanja rana. Kao pomoć probavi, poboljšanja zdravlja srca, mentalnog blagostanja, kao i za regulaciju telesne temperature.

Neka istraživanja sugerišu da konzumacija zelenog čaja može imati pozitivne učinke na gubitak telesne težine, poremećaje jetre, dijabetes tipa 2 i Alzhaimerovu bolest.

Nudi mnogo više od jednostavnog toplog napitka. Biljka zelenog čaja bogata je lekovitim sastojcima, bioaktivnim spojevima i mineralima. Posebno je bogata polifenolima, prirodnim spojevima koji blagotvorno deluju na zdravlje. Takođe, sadrži katehin poznat kao epigalokatehin-3-galat (EGCG).

Katehini u zelenom čaju deluju kao prirodni antioksidansi koji pomažu u sprečavanju oštećenja ćelija, što rezultira smanjenjem stvaranja slobodnih radikala u telu. Oni štite stanice i molekule od oštećenja te imaju i protivupalna svojstva.

Klinička istraživanja na ljudima su potvrdila da ova vrsta čaja, zajedno s njegovom glavnom komponentom epigalokatehin-3-galatom (EGCG), ima dokazane protuupalne učinke.

Brojna istraživanja su takođe pokazala korisne učinke zelenog čaja na zdravlje. Na primer, studija provedena 2008. godine pokazala je da konzumacija zelenog ovog čaja smanjuje smrtnost od kardiovaskularnih bolesti. Istraživanje je takođe pokazalo da konzumiranje zelenog čaja, bilo kao napitka ili u obliku kapsula, značajno, iako umereno, snižava visinu ukupnog lipoproteinskog holesterola niske gustoće. Osim toga, čini se da redovno konzumiranje čaja smanjuje rizik od moždanog udara.

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top