Amarant organski 200g Biošpajz

290 RSD

Velike količine vlakana čine ga pogodnim za digestivni sistem. Lako se vari, ne opterecuje želudac i creva, ne sadrži gluten.

Amarant organski 200g

Amarant potiče iz Južne i Srednje Amerike i koristi se kao osnovna namirnica. Jako hranljiva namirnica a ipak  uspeva i na vrlo posnoj i sušnoj zemlji. Najviše se koristi u Kini , Indiji , Africi  i Rusiji.

Semenke amaranta posećaju na kinou a krasi ih osobina da ne sadrže gluten tako da su pogodne u ishrani kod ljudi koje boluju od celijakije .

Amaranth je prebogat vitaminima, mineralima i oligoelementima pa se preporučuje kao dodatak ishrani kod različitih zdravstvenih poremećaja. Što se ukusa tiče, amarant ima sličan ukus kao i svaka druga žitarica, međutim, izuzetno se lako vari. Poseban značaj ima kod bezglutenskih dijeta pa je kao žitarica u kojoj nema glutena izuzetno tražena.

Velike količine vlakana u amarantu čine ga pogodnim za digestivni sistem. Lako se vari, ne opterecuje želudac i creva, ne sadrži gluten pa se preporučuje svima koji imaju problema sa gastrointestinalnim traktom, pogotovo prilikom konzumiranja belog hleba i peciva.

Esencijalne masne kiseline kojima obiluje značajne su za očuvanje kardiovaskularnog sistema. Bogat je različitim mineralima i oligoelementima. Kalijum, kalcijum, fosfor, mangan, gvožđe, cink, selen… Sve ove minerale možete naći u amarantu.

Redovnim konzumiranjem amaranta zadovoljićete potrebe organizma za različitim vitaminima i mineralima. Vitamin K, vitamin C, vitamin A, D i E, zatim kompleks vitamina B od čega najviše vitamina B6, možete takođe pronaći u amarantu.

Pogotovo je  značajan kod ishrane trudnica jer folna kiselina kojom obiluje utiče na pravilan razvoj ploda. Posebno utiče na razvoj kičme i lobanje. Pa se preporučuje ženama u trudnoći i dojenju.

Amarant sadži posebne vrste esencijalnih masnih kiselina, poput metionina, cisteina i lizina koje služe za jačenja vezivnih tkiva u organizmu takođe se nalaze u amarantu. Možete ga koristiti na različite načine.

Najčešće se kuva pa se od njega spremaju različite čorbe, potaži, kaše, prelivi. Može se i mleti pa se od amarantovog brašna spremaju palačinke, hleb, peciva i kolači.

Ako želite da ga jedete sirovog, što je uobičajeno kod pobornika veganske ishrane, pre upotrebe potopite ga Sadrži jako veliki procenat kvalitetnih belančevina tako da nadmašuje većinu žitarica .

Takođe sadrži esencijalnu kiselinu lizin koja se veoma retko nalazi u biljkama ,a poseduje u sebi samo 8% masti pritom 75 % čine nezasićene masne kiseline . Sadrži mnoštvo minerala a na prvom mestu je sumpor koji olakšava jetri lučenje žuči a poseduje i rashlađujuće dejstvo na organizam. Svojim karakteristikama jača pluća.

Sastav: organski amarant

Namena :

kao dodatak jelima samostalno ili u kombinaciji sa drugim namirnicama a takođe se koristiti i za klijanje .

Upotreba :

Koristi se kao zrnasta hrana i kao povrće. Može se dodati u supe i variva da bi se zgusnulo jelo.Može se mleti u brašno i uz dodatak pšeničnog brašna koristiti pri izradi hleba testenine, keksa. Kada se prži ima ukus oraha i prijatnu aromu.

Način pripreme:

1 šolja amaranta i 2-2,5 šolje vode da provri, dodati so I kuvati na tihoj vatri 30-35 minuta. Dodati po želji žitarice, kukuruz, ječam i povrće po želji.

Pakovanje 200g Biošpajz

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top