Amarant organski 200g Biošpajz

290 RSD

Organski Amarant: Nutritivna Moć iz Južne Amerike

Bezglutenska Superhrana Bogata Vitaminima i Mineralima

 

Organski Amarant: Nutritivna Moć iz Južne Amerike

Bezglutenska Superhrana Bogata Vitaminima i Mineralima

Amarant potiče iz Južne i Srednje Amerike i koristi se kao osnovna namirnica. Jako hranljiva namirnica, uspeva čak i na vrlo posnoj i sušnoj zemlji. Najviše se koristi u Kini, Indiji, Africi i Rusiji. Semenke amaranta podsećaju na kinou i ne sadrže gluten, što ih čini pogodnim za ishranu osoba koje boluju od celijakije.

Nutritivne Vrednosti

Amarant je prebogat vitaminima, mineralima i oligoelementima, što ga čini idealnim dodatkom ishrani kod različitih zdravstvenih poremećaja. Ukusom podseća na druge žitarice, a izuzetno se lako vari, što ga čini idealnim za bezglutenske dijete. Velike količine vlakana čine ga pogodnim za digestivni sistem, ne opterećujući želudac i creva.

Bogatstvo Vitaminima i Mineralima

Amarant obiluje esencijalnim masnim kiselinama koje su značajne za očuvanje kardiovaskularnog sistema. Takođe je bogat kalijumom, kalcijumom, fosforom, manganom, gvožđem, cinkom i selenom. Redovnom konzumacijom amaranta zadovoljićete potrebe organizma za vitaminima K, C, A, D, E i kompleksom vitamina B, posebno vitaminom B6.

Posebne Koristi za Trudnice

Zbog visokog sadržaja folne kiseline, amarant je značajan u ishrani trudnica jer utiče na pravilan razvoj ploda, posebno na razvoj kičme i lobanje. Preporučuje se ženama tokom trudnoće i dojenja.

Esencijalne Masne Kiseline i Belančevine

Amarant sadrži posebne esencijalne masne kiseline poput metionina, cisteina i lizina, koje su značajne za jačanje vezivnih tkiva. Takođe, sadrži visok procenat kvalitetnih belančevina, nadmašujući većinu žitarica. Esencijalna kiselina lizin, koja se retko nalazi u biljkama, prisutna je u amarantu, a 75% masnoća koje sadrži su nezasićene.

Minerali i Blagotvorno Dejstvo

Amarant je bogat sumporom, što olakšava jetri lučenje žuči i ima rashlađujuće dejstvo na organizam, jačajući pluća.

Namena:

  • Kao dodatak jelima samostalno ili u kombinaciji sa drugim namirnicama
  • Koristi se i za klijanje

Sastav: 100% organski amarant

Upotreba:

Amarant se koristi kao zrnasta hrana i kao povrće. Može se dodati u supe i variva za zgušnjavanje jela. Takođe se može mleti u brašno i uz dodatak pšeničnog brašna koristiti pri izradi hleba, testenine i keksa. Kada se prži, ima ukus oraha i prijatnu aromu.

Način Pripreme:

1 šolja amaranta i 2-2,5 šolje vode da provri, dodati so i kuvati na tihoj vatri 30-35 minuta. Dodati po želji žitarice, kukuruz, ječam i povrće.

Pakovanje 200g Biošpajz

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top