Crni susam organski 200g
Crni susam organski ima intenzivniji ukus i miris od ostalih vrsta. Takođe se najčešće koristi u medicinske svrhe. Postoji nekoliko vrsta susamovih semenki smeđe, žute, crne i bele.
U kineskoj tradicionalnoj medicini se ova biljka vekovima koristi zbog nutricionističkih i terapeutskih svojstava.
U poređenju sa ostalim semenkama, crni susam je poznat po tome da sadrži najviše ulja. Ovo ulje takođe duže ostaje sveže i dugo mu treba da užegne.
Semenke ćurekota imaju blag ukus koštunjavog voća koji postaje nešto jači kada se isprži. Ljudi vole ovo seme zbog ukusa koštunjavog voća, kao i delikatne hrskavosti.
Nutritivni sastav crnog susama:
Dobar izvor bakra i cinka. Dovoljan unos bakra omogućava aktivaciju enzima koji aktiviraju stvaranje elastina i kolagena, koji su neophodni za dobro funkcionisanje zglobova i kostiju. Dovoljan unos cinka obezbeđuje dobru čvrstinu kostiju i sprečava prelome i osteoporozu, a ima važnu ulogu i u održavanju imuniteta.
Sadrži sezamin i sezamolin koji spadaju u grupu lignana (odličan izvor lignana je i laneno seme). Lignani su fitoestrogeni, dobar su izvor dijetetskih vlakana, pozitivno deluju na obaranje lošeg holesterola i imaju antioksidativno dejstvo.
Sezamin iz crnog susama normalizuje metabolizam lipida i potstiče gubitak kilograma.
U kombinaciji s masnim kiselinama snižava holesterol i sprečava pojavu ateroskleroze.Vitamini A i E usporavaju proces starenja i pomažu u održavanju mladosti i lepote.
Imaju antioksidativna svojstva i štite telo od negativnog delovanja slobodnih radikala.
Bodibilderi jedu semenke crnog susama za brzi rast mišića.
Proteini čine oko 20% ukupne težine semena. Takođe ga jedu pristalice vegetarijanstva, nadoknađujući nedostatak životinjskih belančevina. Vitamin B2 ubrzava rast, pa se preporučuje deci u malim količinama. Prednosti susama za žene imaju blagotvoran uticaj na reproduktivni sistem i zdravlje mlečnih žlezda.
Pomoći će vam da se rešite mastopatije. Svakodnevni unos semena za vreme menopauze pomoći će u ublažavanju klimakteričnih simptoma.
Flosterol iz crnog susama sprečava nagomilavanje viška kilograma i pojavu poremećaja metabolizma, povezanih s godinama.
Antibakterijski učinak semenki blagotvorno utiče na stanje usne šupljine. Poboljšava rad jetre, posebno pomažu kod mamurluka.Smatra se i da imaju preventivno dejstvo kod kancera.
Antioksidativno dejstvo smanjuje dejstvo aktivnosti slobodnih radikala koji uništavaju ćelije raka.
Pogodan je za tostiranje, što oslobođa blagotvorne hranljive materije iz semenki i pojačava aromu. Bogat je masnim kiselinama i sadrži antioksidante koji mu omogućavaju i dug rok trajanja.
Ove semenke nisu oljuštene od svoje opne. Crni susam se najviše koristi u kuhinji i medicini dalekog Istoka.
Priprema:
Semenke crnog susama su najbolje ako se lagano proprže jedan minut, jer se tako pojačava zemljasti, orašasti ukus. Koristi se obično u Azijskim jelima zbog ukusa, boje i teksture, obično ih nalazimo u sušiju, jelima sa pirinčem i salatama.
Danas nije samo sveprisutni sastojak orijentalnih trpeza, već se uveliko koristi i u evropskim kuhinjama. U svakodnevnoj ishrani praktikuje se kao dodatak salatama, ceralijama ili jelima sa pirinčem, ide dobro i uz jogurt.
Nutritivna vrednost na 100g:
Energetska vrednost 2399kJ/573kcal
Masti 49.67g
Od kojih zasićene masne kiseline 6.96g
Ugljeni hidrati 11.6g
Od kojih šećeri 0.3g
Proteini 17.73g
Vlakna 11.08g
So 0g
Pakovanje 200g Biošpajz