Crni susam organski 200g Biošpajz

430 RSD

Crni susam 60% ima više kalcijuma od običnog.

Crni susam organski 200g

Crni susam organski ima intenzivniji ukus i miris od ostalih vrsta. Takođe se najčešće koristi u medicinske svrhe. Postoji nekoliko vrsta susamovih semenki smeđe, žute, crne i bele.

U kineskoj tradicionalnoj medicini se ova biljka vekovima koristi zbog nutricionističkih i terapeutskih svojstava.

U poređenju sa ostalim semenkama, crni susam je poznat po tome da sadrži najviše ulja. Ovo ulje takođe duže ostaje sveže i dugo mu treba da užegne.

Semenke ćurekota imaju blag ukus koštunjavog voća koji postaje nešto jači kada se isprži. Ljudi vole ovo seme zbog ukusa koštunjavog voća, kao i delikatne hrskavosti.

Nutritivni sastav crnog susama:

Dobar izvor bakra i cinka. Dovoljan unos bakra omogućava aktivaciju enzima koji aktiviraju stvaranje elastina i kolagena, koji su neophodni za dobro funkcionisanje zglobova i kostiju. Dovoljan unos cinka obezbeđuje dobru čvrstinu kostiju i sprečava prelome i osteoporozu, a ima važnu ulogu i u održavanju imuniteta.

Sadrži sezamin i sezamolin koji spadaju u grupu lignana (odličan izvor lignana je i laneno seme). Lignani su fitoestrogeni, dobar su izvor dijetetskih vlakana, pozitivno deluju na obaranje lošeg holesterola  i imaju antioksidativno dejstvo.

Sezamin iz crnog susama normalizuje metabolizam lipida i potstiče gubitak kilograma.

U kombinaciji s masnim kiselinama snižava holesterol i sprečava pojavu ateroskleroze.Vitamini A i E usporavaju proces starenja i pomažu u održavanju mladosti i lepote.

Imaju antioksidativna svojstva i štite telo od negativnog delovanja slobodnih radikala.

Bodibilderi jedu semenke crnog susama za brzi rast mišića.

Proteini čine oko 20% ukupne težine semena. Takođe ga jedu pristalice vegetarijanstva, nadoknađujući nedostatak životinjskih belančevina. Vitamin B2 ubrzava rast, pa se preporučuje deci u malim količinama. Prednosti susama za žene imaju blagotvoran uticaj na reproduktivni sistem i zdravlje mlečnih žlezda.

Pomoći će vam da se rešite mastopatije. Svakodnevni unos semena za vreme menopauze pomoći će u ublažavanju klimakteričnih simptoma.

Flosterol iz crnog susama sprečava nagomilavanje viška kilograma i pojavu poremećaja metabolizma, povezanih s godinama.

Antibakterijski učinak semenki blagotvorno utiče na stanje usne šupljine. Poboljšava rad jetre, posebno pomažu kod mamurluka.Smatra se i da imaju preventivno dejstvo kod kancera.

Antioksidativno dejstvo smanjuje dejstvo aktivnosti slobodnih radikala koji uništavaju ćelije raka.

Pogodan je za tostiranje, što oslobođa blagotvorne hranljive materije iz semenki i pojačava aromu. Bogat je masnim kiselinama i sadrži antioksidante koji mu omogućavaju i dug rok trajanja.

Ove semenke nisu oljuštene od svoje opne. Crni susam se najviše koristi u kuhinji i medicini dalekog Istoka.

Priprema:

Semenke crnog susama su najbolje ako se lagano proprže jedan minut, jer se tako pojačava zemljasti, orašasti ukus. Koristi se obično u Azijskim jelima zbog ukusa, boje i teksture, obično ih nalazimo u sušiju, jelima sa pirinčem i salatama.

Danas nije samo sveprisutni sastojak orijentalnih trpeza, već se uveliko koristi i u evropskim kuhinjama. U svakodnevnoj ishrani praktikuje se kao dodatak salatama, ceralijama ili jelima sa pirinčem, ide dobro i uz jogurt.

Nutritivna vrednost na 100g:

Energetska vrednost 2399kJ/573kcal

Masti 49.67g

Od kojih zasićene masne kiseline 6.96g

Ugljeni hidrati 11.6g

Od kojih šećeri 0.3g

Proteini 17.73g

Vlakna 11.08g

So 0g

Pakovanje 200g Biošpajz

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top