Crni susam organski 200g Biošpajz

430 RSD

Crni susam 60% ima više kalcijuma od običnog.

Crni susam organski 200g

Organski crni susam, svojim intenzivnim ukusom i mirisom, predstavlja dragocen dodatak ishrani koji se često koristi i u medicinske svrhe.

Dok postoje različite vrste semenki susama, uključujući smeđe, žute, crne i bele, crni susam se ističe svojim bogatstvom hranljivih sastojaka i raznovrsnim koristima za zdravlje.

U kineskoj tradicionalnoj medicini, crni susam se već vekovima koristi zbog svojih nutritivnih i terapeutskih svojstava.

Poznat je po visokom sadržaju ulja u poređenju sa drugim semenkama, pri čemu to ulje zadržava dugotrajnu svežinu.

Osim toga je izuzetno bogat bakrom i cinkom, koji podržavaju zdravlje zglobova i kostiju, jačaju imunitet i održavaju čvrstinu kostiju. Takođe, sadrži sezamin i sezamolin, fitoestrogene koji pomažu u smanjenju holesterola i imaju antioksidativno dejstvo.

Pored svojih nutritivnih vrednosti, crni susam sadrži obilje vitamina A i E, proteina, i drugih hranljivih sastojaka koji podržavaju različite aspekte zdravlja.

Proteini  čine oko 20% njegove ukupne težine, korisni su za rast mišića i predstavljaju važan izvor belančevina za pristalice vegetarijanske ishrane.

Takođe, vitamin B2, prisutan u ovom semenu, može ubrzati rast, pa se preporučuje deci u malim količinama.

Što se tiče minerala sadrži znatne količine gvožđa, bakra i cinka, koji su od vitalnog značaja za različite funkcije organizma, uključujući podršku imunološkom sistemu, sprečavanje osteoporoze i regulisanje metabolizma.

Osim toga, prisustvo lignana, dijetetskih vlakana i antioksidanata ga čini korisnim za zdravlje srca, probave i opšte dobrobiti organizma.

Priprema semenki crnog susama uključuje lagano prženje, što oslobađa njihov ukus i pojačava aromu.

One se često koristi u azijskim jelima, ali sve više nalazi svoje mesto i u evropskim kuhinjama, kao dodatak salatama, jelima sa pirinčem ili uz jogurt.

Nutritivna vrednost na 100g:

Energetska vrednost 2399kJ/573kcal

Masti 49.67g

Od kojih zasićene masne kiseline 6.96g

Ugljeni hidrati 11.6g

Od kojih šećeri 0.3g

Proteini 17.73g

Vlakna 11.08g

So 0g

Pakovanje 200g Biošpajz

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top