Bundevino brašno 200g Interpak

140 RSD

Bundevino brašno pogodno je za vegane i osobe na  LCHF  načinu ishrane, a s obzirom da prirodno ne sadrži gluten, preporučuje se osobama na bezglutenskoj ishrani.

 

Bundevino brašno 200g

Bundevino brašno pogodno je za vegane i osobe na LCHF načinu ishrane. Prirodno ne sadrži gluten, preporučuje se osobama na bezglutenskoj ishrani. Brašno od bundeve može se dodati u smutije. Prepoznatljivo je po svojoj intenzivnoj boji i očaravajućem mirisu.

Ono što ga izdvaja od ostalih brašna je bogatstvo hranjivih vrednosti i mogućnost prilagođavanja ostalim brašnima prilikom pripreme pekarskih proizvoda. Brašno od semenki bundeve  prepoznatljive je boje i intenzivnog mirisa te blago orašastog ukusa. Dobijeno je mlevenjem  svežih bundevinih semenki nakon ceđenja ulja.

Bogat izvor proteina i prirodnih vlakana, a zbog brojnih hranjivih vrednosti i svestranosti često se koristi kao zdrava alternativa za standardno belo brašno.

Nutritivna vrednost bundeve je, u odnosu na drugo voće i povrće, po sadržaju velikog broja vitamina i menerala jedinstvena.

Nedostatak gvožđa, cinka, magnezijuma, fosfora, kalcijuma i kalijuma uspešno se nadoknađuje konzumiranjem bundeve i ulja iz semena bundeve.

U bundevi se nalaze vitamini iz B grupe, vitamin D, A, C, E i vitamin K, koji je nephodan za zdravlje kože, kostiju, mišića i krvi. Omega 3 masne kiseline i fitosteroli koji se takođe nalaze u bundevi, a posebno u semenkama, održavaju hormonalnu ravnotežu, sprečavaju rast lošeg holesterola i povećavaju imunitet.

Bundevino brašno podstiče rad prepoduktivnih organa kod čoveka, kako kod muškaraca tako i kod žena, međutim, češće se koristi za lečenje neplodnosti kod muškaraca. Seme sadrži velike količine cinka, magnezijuma, fosfora i gvožđa.

Omega 3  i omega 6 masne kiseline koje se nalaze u semenu bundeve uspešno bore sa holesterolom i masnoćom u krvi. Pored već gore nabrojanog, za bundevino seme vezuje se i blagotvorno dejstvo na srce i krvne sudove.

Nivo cinka sa godinama opada pa se kao posledica nedostatka ovog važnog minerala može javiti neplodnost, uvećanje i česte upale prostate kao i problemi sa potencijom.

Semenke bundeve pojačavaju libido i seksulanu želju kod muškarca. Takođe, blagotvorno deluju na rast kose, malja i noktiju.

Cink kojim je seme bundeve bogato igra važnu ulogu u plodnosti muškarca. Minerali poput fosfora, kalijuma, kalcijuma i gvožđa utiču na libido, pa se semenke bundeve koriste i kao lek protiv impotencije. Fosfor pojačava seksualni nagon a određeni proteini utiču na zdravlje mišića.

Vitamini antioksidanti deluju na volju i mentalno zdravlje i takođe podstiču seksulanu želju i nagon. Zato ukoliko želite da održavate vaše reproduktivno zdravlje, ili ukoliko imate probleme sa neplodnošću redovno koristite semenke bundeve.

Kao pomoćnu terapiju u lečenju osteporoze kod mušakaraca i kod žena koristite semenke bundeve.

Iako je osteporoza u većini slučajeva bolest od koje oboljevaju žene, poslednje studije pokazuju da sve više muškaraca oboljeva od iste. Najbolje je koristiti kao preventivu jer do tri puta smanjuje mogućnost loma i pucanja kostiju kod starijih.

Artritis, giht, reumatološki problemi uspešno se tretiraju redovnim korišćenjem bundevinog semena. A 8 od 10 koštano-zglobnih bolesnika beleži značajno poboljšanje kvaliteta života redovnim korišćenjem bundeve.

Bundevu mogu koristiti i dijabetičari. Iako je pulpa (unutrašnji sadržaj) bundeve slatka ona ne povećava nivo šećera u krvi već svojim sastavom utiče na lučenje insulina pa stimuliše organizam da se bori protiv hiperglikemije.

Semenke bundeve utiču na smanjenje nivoa šećera u krvi pa nutricionisti preporučuju dijabetičarima bundevu svakodnevno.

Za starije muškarce odlična je kao dodatna terapija kod problema sa prostatom i mokraćnom bešikom a blagotvorno deluje i na bubrege. Kod mlađih muškaraca koristi se takođe kod problema sa prostatom ali i kao pomoćna prirodna terapija za lečenje neplodnosti ili za povećanje plodnosti.

Semenke bundeve sprečavaju uvećanje prostate i smanjuju mogućnost bakterijskih upala mokraćnih puteva.

Mogućnost oboljevanja od karcinoma prostate značajno se umanjuje redovnim korišćenjem semenki i bundevinog ulja.

Karotenodi kojima obiluju semenke, sprečavaju maligna oboljenja prostate. Semenke bundeve takođe sprečavaju arterosklerozu. Primećeno je da se nivo, odnosno index arteroskleroze značajno smanjio kod ljudi koji su redovno koristili semenke golice u ishrani.

Pakovanje 200g Interpak

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top