Ulje od Repice 250ml Granumfood

399 RSD

Ulje od repice je bogato esencijalnim masnim kiselinama (omega 3 i 6) koje ljudski organizam ne može sam proizvesti.

Ulje od Repice 250ml

Ulje od repice dobija se mehaničkim ceđenjem sirovih semenki uljane repice. Ovo hladno presovano, nerafinisano ulje odlikuje bogat sadržaj nezasićenih masnih kiselina.

Uljana repica (Brassica napus), jedna od najstarijih uljanih kultura, gajena je u Indiji još pre 4000 godina. Uljana repica originalno potiče s područja Mediterana i Severne Evrope, a smatra se vrlo važnom uljaricom koja zauzima čak treće mesto po količini proizvodnje, odmah iza palminog i sojinog ulja.

Dobijeno mehaničkim ceđenjem sirovih semenki uljane repice, ovo hladno presovano, nerafinisano ulje odlikuje bogat sadržaj nezasićenih masnih kiselina. Sadrži sve tri esencijalne masne kiseline: omega 3, 6 i 9 i zbog svog blagog mirisa i ukusa preporučuje se za spremanje kolača i peciva.

Esencijalne masne kiseline (omega 3 i 6) ljudski organizam ne može sam proizvesti.

Kako su neophodne za normalno funkcionisanje mnogih organa i sistema, vrlo je važno unositi ih kroz ishranu.

Repica se smatra poželjnim izvorom masti jer zamena zasićenih masti u prehrani nezasićenim mastima doprinosi održavanju normalnog nivoa holesterola u krvi. Repičino ulje izuzetno je bogato vitaminom E koji u organizmu deluje kao antioksidans.

Zašto nerafinisano ulje?

Za razliku odindustrijski proizvedenog ulja koje mora da prođe kroz najmanje 6 faza rafinacije, prijatnog je mirisa i ukusa karakterističnog za sirovinu  i ne mora da prođe ni kroz jednu fazu rafinacije.

Zašto hladno presovano ulje?

Dobija se mehaničkim ceđenjem semena uljane repice. Tako dobijeno ulje potpunosti zadržava sve hranljive sastojke, pre svega esencijalne masne kiseline, kojima seme prirodno obiluje.

Esencijalne masne kiseline (omega 3 i 6) ljudski organizam ne može sam proizvesti. Kako su neophodne za normalno funkcionisanje mnogih organa i sistema, vrlo je važno unositi ih kroz ishranu.

Većinu masnih kiselina čine:

jednostruko nezasićene masne kiseline (62%), višestruko nezasićene masne kiseline (30%) i zasićene masne kiseline (8%).

Smatra poželjnim izvorom masti jer zamena zasićenih masti u prehrani nezasićenim mastima doprinosi održavanju normalnog nivoa holesterola u krvi. Repičino ulje izuzetno je bogato vitaminom E koji u organizmu deluje kao antioksidans.

Upotreba ovog ulja u okviru uravnoteženog i zdravog načina ishrane, pripisuje se velika važnost, jer pomaže dostizanju dobre krvne slike masnoća u krvi.

Blagotvorno dejstvo je mnogostruko:

Smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih sudova.

Pozitivno utiče na nivo HDL holesterola i triglicerida.

Način upotrebe:

Zbog visokog procenta omega 3 i 6 masnih kiselina preporučuje se pre svega kao salatno ulje, ali mnogi ga, zbog izuzetno visoke tačke dimljenja, kao i blagog ukusa, koriste i u kuvanju i pečenju.

Nutritivna vrednost u 100g :

Energetska vrednost (kJ/kcal)

Masti 99g

od toga zasićene masne kiseline 7g

Ugljeni hidrati <0g

od toga šećeri <0g

Proteini <0g

So <0g

Pakovanje 250ml Granumfood

Cena se ažurira redovno

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top