Čaj od idjirota 100g
Čaj od korena idjirota je broj jedan kada je potrebno olakšati tegobe ljudima koji prolaze kroz apsitentske krize. Zahvaljujući svom blagotvornom delovanju na organe za varenje i nervni sistem. Iđirot otklanja nesvestice, groznice, mučninu, povraćanje i dijareju.
Iđirot se vekovima upotrebljava u narodnoj medicini kao efikasno i provereno sredstvo protiv gastritisa. Izgleda da iđirot ima osobinu da reguliše nivo želudačne kiseline. Ako je nema dovoljno iđirot pospešuje njeno lučenje, a ako je ima previše čaj od ove biljke je snižava.
Pored gastritisa iđirot ulazi u sastav čajnih mešavina koje se preporučuju za ublažavanje tegoba kod čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.
Iđirot je i odličan lek za organe za disanje. Preporučuje se protiv bronhitisa, kašlja i prehlada.
Austrijska travarka Marija Treben iđirot posebno preporučuje ljudima obolelim od raka pluća. Pije se čaj pripremljen na hladno. 1 kafenu kašičicu iđirota uveče prelijte šoljom hladne vode uveče, promešajte poklopite i ostavite da prenoći. Ujutro sve blago zagrejte (ne do ključanja). Procediti i popiti u malim gutljajima toplo.
Iđirot je i moćan antioksidant, u čemu leži njegova moć u borbi protiv slobodnih radikala. Zato se preporučuje osobama sklonim moždanim udarima.
Lekoviti deo biljke :
Osušen rizom (Calami rhyzoma)
Hemijski sastav :
Rizom iđirota sadrži 2-6% etarskog ulja (sastavljenog od seskviterpena akorona i fenilpropana β-azarona), tanine, sluzi i skrob
Upotreba :
Kao gorko sredstvo za povećanje apetita i olakšavanje varenja
U narodnoj medicini se koristi:
Za žvakanje radi odvikavanja od pušenja
Ograničenja u upotrebi :
Dužu upotrebu treba izbegavati. Primena je sve ređa zbog toksičnosti β-azarona čiji sadržaj varira u evrposkim rasama, dok se u SAD gaje vrste bez β-azarona
Način pripreme :
Pola kafene kašičice čaja preliti šoljom (200ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji pola sata, a zatim procediti. Piti 2-3 šolje nezaslađenog čaja pola sata pre jela.
Zemlja porekla Srbija
Original pakovanje 1kg