Crni susam 100g

129 RSD

Crni Susam: Intenzivan Ukus i Nutritivna Moć za Zdravlje

 

Crni Susam: Intenzivan Ukus i Nutritivna Moć za Zdravlje

Crni susam je poznat po svom intenzivnom ukusu i mirisu, koji ga izdvaja od drugih vrsta susama. Postoji nekoliko vrsta susamovih semenki, uključujući smeđe, žute, crne i bele, ali crni susam je posebno cenjen zbog svojih nutritivnih i terapeutskih svojstava. U kineskoj tradicionalnoj medicini, crni susam se vekovima koristi zbog svojih lekovitih svojstava.

Nutritivni Profil i Prednosti

Crni susam se ističe visokim sadržajem ulja, koje duže ostaje sveže i teško užegne. Ovo seme je bogato bakrom, manganom, gvožđem, kalcijumom, vitaminima A, E, B1 i B6, kao i cinkom i dijetalnim vlaknima. Takođe sadrži biljne smole koje mu daju karakterističan miris, te dva ključna lignana: sezamin i sezamolin.

Jedna od najvažnijih karakteristika crnog susama je visok sadržaj fitosterola, sastojka koji po hemijskom sastavu podseća na holesterol i pomaže u njegovom smanjenju u krvi, čime se smanjuje rizik od karcinoma. Crni susam takođe sadrži do 60% više kalcijuma od oljuštenog belog susama, što ga čini izvrsnim izvorom ovog minerala.

Zdravstvene Prednosti

  1. Antioksidativno Dejstvo: Crni susam je bogat antioksidansima koji pomažu u zaštiti tela od oksidativnog stresa i slobodnih radikala.
  2. Podrška Kostima i Zubima: Zbog visokog sadržaja kalcijuma, crni susam je odličan za prevenciju osteoporoze i održavanje zdravih zuba.
  3. Smanjenje Upala: Naučne studije su pokazale da crni susam pomaže u smanjenju upala uzrokovanih reumom i artritisom.
  4. Podrška Digestivnom Sistemu: Kao dobar izvor dijetalnih vlakana, crni susam podržava zdravlje probavnog sistema i pomaže u prevenciji zatvora.
  5. Hormonska Ravnoteža: Lignani u crnom susamu pomažu u ublažavanju simptoma menopauze i pružaju zaštitu od hormonskih karcinoma poput raka dojke.

Kulinarstvo i Priprema

Crni susam ima blag ukus koštunjavog voća koji postaje jači kada se seme isprži. Zbog svoje delikatne hrskavosti i bogatog ukusa, često se koristi kao dodatak raznim jelima. Može se dodati u salate, smutije, pečena jela i hleb, ili koristiti kao posip za različite vrste peciva.

Crni susam je nutritivno bogata namirnica koja pruža brojne zdravstvene koristi. Bogat je vitaminima, mineralima, antioksidansima i dijetalnim vlaknima, te se preporučuje kao dodatak svakodnevnoj ishrani za poboljšanje opšteg zdravlja. Pored svojih zdravstvenih prednosti, crni susam doprinosi intenzivnom ukusu i hrskavosti raznim jelima.

Priprema:

Semenke crnog susama su najbolje ako se lagano proprže jedan minut, jer se tako pojačava zemljasti, orašasti ukus. Koristi se obično u Azijskim jelima zbog ukusa, boje i teksture, obično ih nalazimo u sušiju, jelima sa pirinčem i salatama.

Upotreba:

Dobar je uz patlidžane, ribu, zeleno povrće, med, korenasto povrće, limun, testeninu, pirinač, šećer, tikvice.

Pakovanje 100g rf

Original pakovanje 1kg

Cena se redovno ažurira 

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top