Organski mleveni lan 200g Beyond

320 RSD

Lan smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, karcinoma, šloga i dijabetesa.

Organski mleveni lan 200g

Organski mleveni lan ima 25-40% masnog ulja, zbog čega je laneno seme toliko lekovito i ima veliko industrijsko značenje. U nedostatku drugog ulja, ono se takođe može upotrebiti i za ishranu.

Laneno seme sadrži vitami F, tj. linolnu i linoleinsku kiselinu. U zrelom lanenom semenu ima oko 25% proteina, belančevina, zbog čega je ovo seme veoma hranljivo. Hemijski sastav lanenog semena je vrlo složen. U lanu možemo pronaći prvoklasnu sluz, gliceride nezasićenih masnih kiselina, masno ulje, supstance koje ublažavaju bolove i vitamine.

Naučnici laneno seme smatraju najmoćnijom namirnicom na svetu.

Postoji mnoštvo dokaza koji govore u prilog tome da konzumiranje semenki lana smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, karcinoma, šloga i dijabetesa.

U svom sastavu lan ima mnoštvo korisnih materija (vitamine E i B, kalcijum, magnezijum, kalijum, selen ,cink, fosfor….

Za njegovu lekovitost naročito su značajni Lignini .To su fitoestrogeni koji imaju antioksidansna svojstva i pokazuju dobre efekte u lečenju hormonski zavisnih tumora.

U sastav lanenog semena ulaze rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, blagotvorna za probavu, zdravlje creva, održavanje idealne telesne težine i regulaciju holesterol.

Omega 3 masne kiseline – dobre masti koje dokazano sprečavaju bolesti srca i krvnih sudova.Ove kiseline i lignini smanjuju upalu koja prati Parkinsonovu bolest, artritis i astmu, blokirajući lučenje određenih protivupalnih agensa.

Zahvaljujući pozitivnom dejstvu vlakana na digestivni trakt, reguliše crevnu floru koju ujedno i obnavlja, eliminišući toksine iz organizma naročito se preporučuje laneno seme protiv zatvora.

Laneno seme deluje zasićujuće i smanjuje osećaj gladi. Zato je poželjan sastojak redukcionih dijeta (za mršavljenje).

Laneno seme je bogato visokokvalitetnim biljnim proteinima i aminokiselinama, posebno glutaminskom i aspartinskom i argininom. Zato je odlično za one koji ne konzumiraju proteine životinjskog porekla.

Jedna kašičica lanenog semena obezbeđuje 8%-12% preporučenog dnevnog unosa biljnih vlakana, važnih za ispravno funkcionisanje organa za varenje. Zahvaljujući ovome, lan ima blago laksativno delovanje (sprečava pojavu zatvora).

Jedna kašičica mlevenog lana sadrži 1,5 grama omega 3 masnih kiselina, što ga čini jednim od najboljih biljnih izvora biljne alfa-linolenske kiseline.

Istraživanja objavljena u časopisima Circulation i American Journal of Clinical Nutrition potvrđuju da veće količine alfa-linolenske kiseline u krvi smanjuju rizik od srčanih oboljenja za 14%. Utvrđeno je da su ljudi koji su tokom tri meseca konzumirali 3 kašičice lanenog semena dnevno postigli 17% sniženje ukupnog holesterola i 20% sniženje LDL (tzv. “lošeg”) holesterola.

Bogatstvo omega 3 masnim kiselinama čini laneno seme odličnom namirnicom za one koji nastoje da snize krvni pritisak. Istraživanje je pokazalo je da konzumacija 30g lanenog semena dnevno tokom 6 meseci može da značajno snizi sistolni i dijastolni krvni pritisak.

Više istraživanja je ukazalo da je laneno seme korisno za obolele od dijabetesa tip 2.

Naime, uvođenje nekoliko grama lanenog semena u svakodnevnu ishranu dovelo je do sniženja šećera u krvi od 8 do 20%.

Lan je odličan izvor posebnih biljnih vlakana, lignana. Neka istraživanja ukazuju da lan sadrži čak 800 puta više ovih biljnih vlakana u odnosu na druge žitarice i semenke. Lignani deluju preventivno protiv nastanka raka dojke i raka prostate.

Sastav:

100% organsko mleveno laneno seme .

Nutritivna vrednost u 100g:

Energija 2234kJ / 534kcal

Masti 43g

od kojih zasić.mas.kis. 3g

mononez.mas.kis 7g

polinezas.mas.kis. 32g

Ugljeni hidrati 2g

od kojih šećeri 0g

Vlakna 27g

Protein 18g

So 0g

Pakovanje 200g Beyond

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top