Fruktoza ili voćni šećer je monosaharid koji se nalazi u voću, povrću i medu. Koristi se kao zaslađivač za dijabetičare, niskog je glikemijskog indeksa, i dosta je slađa od glukoze odnosno belog šećera.
Predstavlja šećer koji se nalazi u voću i medu. Nakon konzumiranja ne dovodi do naglog skoka šećera u krvi pa je naročito pogodna za ishranu dijabetičara.
Slađa je od saharoze (1,4 puta) pa se prilikom upotrebe stavlja u manjim količinama. Iz ovog razloga preporučuje se i svima koji vode računa o energetskom unosu odnosno osobama na redukcionim dijetama. Kao zaslađivač koristi za pripremu svih vrsrta poslastica.
Fruktoza je vrlo slatka i je dobro topljiva u vodi. Sa glukozom čini saharozu gdje se nalazi u D-furanoznom obliku. Česta je u voću, a vezana na glukozu čini disaharid saharozu. Fosfatni esteri fruktoze važni su međuprodukti u procesu glukolize.
Najslađa je od svih monosaharida, iako slatkoća varira zaisno o formi. U tkivu se razgrađuje brže od glukoze (pa je zato i vrlo popularna u sportskim napicima ili kod ljudi oboljelih od dijabetesa).
Uglavnom putuje prema jetri i tamo se može iskoristiti bez insulina. U nedostatku insulina, fruktoza ima sposobnost konvertiranja u glukozu u jetri i na taj način doprinosi rastu glukoze u krvi umjesto da se skladišti kao glikogen.
Za razliku od saharoze i glukoze koji uzrokuju nagle promene u visini šećera u krvi. To kod dijabetičara može uzrokovati ometanje metaboličke kontrole, fruktoza se apsorbuje mnogo sporije i uzrokuje samo manje promjene u razini glukoze u krvi.
Koristi se kao zaslađivač kod šećerne bolesti jer njezino uzimanje ne dovodi do naglog porasta šećera u krvi kao što je to slučaj sa glukozom.
Primena :
Ima veću moć zaslađivanja od običnog šećera, pa možete koristiti manje količine.
10 g fruktoze zamenjuje 14 grama saharoze.
Pakovanje: 1kg
Proizvođač: Macrobiotic
Cena se redovno ažurira