Dekstroza grožđani šećer 250g Macrobiotic

135 RSD

Ugljeni hidrati dekstroze doprinose oporavku normalne funkcije mišića.

Dekstroza grožđani šećer 250g

Dekstroza grožđani šećer je ugljeni hidrat, a ugljeni hidrati su osnova ishrane. U našoj kulturi 40 – 55 % energije dolazi iz ugljenih hidrata iz hrane, masti i proteini čine ostatak.

Brzina usvajanja, naravno u zavisnosti od kompleksnosti samog ugljenog hidrata. U svakom slučaju hrana će se razgraditi do osnovne gradivne jedinice, a to je glukoza (drugi naziv za dekstrozu). Svaki živi organizam iziskuje energiju za funkcionisanje. Glukoza je ključni igrač kada je reč o energetskim procesima u ćelijama.

Najveći potrošač energije u telu nisu mišići (kako bi većina posumljala) već mozak. Centralni nervni sistem konzumira najveći deo energije, dok su mišići sledeći najbitniji konkurent.

Mozak u najvećoj meri koristi glukozu kao gorivo, trošeći više od polovine raspoložive glukoze. U stresnim situacijia čak i do 90%.

Otežavajuća okolnost je što sam mozak ne može skladištiti mnogo glukoze. Veći deo uzima iz krvotoka ili iz jetre. Naravno suplementacija u momentima velikog umnog ili fizičkog napora će u mnogome pomoći mozgu i mišićima da daju svoj maksimum.

Dodatak ishrani u prahu sa visokim sadržajem ugljenih hidrata namenjen da zadovoljava energetske zahteve osoba, pogotovo sportista, nakon vrlo intenzivnog vežbanja.

Ugljeni hidrati doprinose oporavku normalne funkcije mišića (kontrakcije) nakon vrlo intenzivnog vežbanja koje dovodi do umora mišića i trošenja zaliha glikogena u poprečno prugastom mišiću. Koristan učinak se postiže uzimanjem ugljenih hidrata iz svih izvora, pri ukupnom uzimanju 4 g po kg telesne mase.

U prva 4 sata i najkasnije 6 sati nakon vrlo intenzivnog vežbanja koje dovodi do umora mišića i iskorišćavanja zaliha glikogena u poprečno prugastom mišiću.

Šta je i zbog čega se koristi ?

Prosti ugljeni hidrati se koriste za popunjavanje energetskih depoa.

Zaustavlja ubrzanu razgradnju mišićnog tkiva nakon treninga.

Pospešuje ugradnju proteina u mišiće.

Kada koristiti:

Predstavlja vredan izvor brze energije. Svi drugi ugljeni hidrati se najpre moraju dovesti do oblika glukoze pre nego što se u organizmu iskoriste za energetske svrhe. U ovu transformaciju se ulaže vreme i energija, te organizmu ostaje manji iznos za mišićne potrebe.

Ovo je razlog zašto je dekstroza najbolji oblik unosa prostih šećera za sportiste koji imaju daleko veće energetske potrebe od prosečnih ljudi. Unos potrebne količine ove namirnice brzo popunjava energetske depoe, zaustavlja ubrzanu razgradnju mišićnog tkiva nakon fizičkih napora i pospeđuje ugradnju proteina.

Dekstroza se može upotrebljavati sa vodom pre, za vreme i posle treninga jer obezbeđuje energiju, a da pri tom ne opterećuje organe za varenje.

Na njenom transportnom sistemu može se bazirati unos kreatina ili amino kiselina. Koliko je ovo čist i delotvoran izvor metaboličke energije možda najbolje ilustruje podatak da se u obliku vodenog rastvora u medicini koristi za infuziju koja ide direktno u krvotok.

Način upotrebe:

Punu supenu kašiku praha (oko 20-25g) rastvoriti u 2-3 dl vode u toku treninga i neposredno posle treninga.

Nutritivna vrednost na 100g

Energetska vrednost 375 kcal

Proteini 0g

Ugljeni hidrati 100g

Masti 0g

Pakovanje 250g Macrobiotic 

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top