Kuvana leblebija organska 400g

299.00RSD

Čak i kuvana leblebija sadrži duplo više gvožđa od jednake količine mesa.

Kuvana leblebija organska 400g

Kuvana leblebija se koristi za najrazličitije salate, supe i variva. Od nje se mogu spremati i uštipci, palačinke, paštete i razni drugi namazi. Pored semena, za ljudsku ishranu se koriste još i klice kao i sveže lišće, ali o tom – potom, hajde da savladamo prvo zrno.

Ova mahunarka je prebogata proteinima i vlakinima, a kao prateći elemeti su vitamini i minerali za koje nauka ima dokaze da su od velike  važnosti za naše zdravlje.

Jedna šolja kuvane leblebije vam takođe obezbeđuje 50 % dnevne potrebe organizma za kalijumom, 2% za vitaminom A, 13% za vitaminom C, 69% za gvožđem, 55% za vitaminom B6 i 57 % za magnezijumom.

Pored svega toga leblebija sadrži i vitamin K, gvožđe, fosfor, cink, bakar, mangan,

Leblebija je veoma dobar izvor gvožđa, čak i kuvana sadrži duplo više gvožđa od jednake količine mesa.

Količina kalcijuma u leblebiji je takođe visoka i udružena je s belančevinama koje povećavaju njegovu apsorbciju.

Leblebija ima nizak glikemijski indeks. Jedna od najvažnijih promena koje treba da usvojite da biste snizili pritisak jeste da jedete namirnice koje su siromašne natrijumom, a upravo takva je leblebija.

Pored toga tu je kalijum koji je jednako važan za normalizaciju krvnog pritiska.Leblebija je mahunarka koja predstavlja odličan izvor biljnih proteina i ima visok sadržaj fosfora, pa se rado preporučuje vegetarijancima.

Lekovitost leblebije:

Dijabetes

Istraživanja su pokazala da dijabetičari tipa 1 koji često konzumiraju namirnice bogate vlaknima imaju snižen nivo glukoze, a kod dijabetičara tipa 2 se može poboljšati nivo šećera u krvi, lipida i insulina. Stručnjaci preporučuju 21-25 g dijetalnih vlakana dnevno za žene i 30-38 g za muškarce.

Zdravlje kostiju

Gvožđe, fosfati, kalcijum, magnezijum, mangan, cink i vitamin K koji se nalaze u leblebiji doprinose zdravlju i jačini kostiju.

Krvni pritisak

Jedna od najvažnijih promena koje treba da usvojite da biste snizili pritisak jeste da jedete namirnice koje su siromašne natrijumom, a upravo takva je leblebija. Pored toga tu je kalijum koji je jednako važan za normalizaciju krvnog pritiska.

Zdravlje srca

Kombinacija vlakana, kalijuma, vitamina C i B6 te manjak holesterola je odlična za održavanje zdravlja srca.

Probava

Leblebija poboljšava probavu i odličan je prirodni lek za lečenje zatvora i poboljšanje opšteg zdravlja digestivnog trakta.

Holesterol

Redovnom konzumacijom leblebije prirodnm putem snižavate loš holesterol, pokazala su brojna istraživanja.

Mršavljenje

Leblebije su bogate kako rastvorljivim tako i nerastvorljivim vlaknima. Dok rastvorljiva vlakna pomažu da žuč bude pod kontrolom, nerastvorljiva vlakna pospešuju varenje i pomažu kod mršavljenja. Takođe čine da se osećate sito duže vreme.

Nutritivna vrednost na 100g:

Energija kj 481 kJ

Energija kcal 115 kcl

Masti 1.9g

Od kojih su zasićene masti 0.3g

Ugljeni hidrati 13.7g

Od kojih su šećeri 0.8g

So 0.75g

Belančevine 7.5g

Dijetska vlakna 6.3g

Korišćenje :

Može se dodavati u salate ili napravite humus veoma brzo i lako.

Sastav :Kuvana leblebija bez glutena organska, bez soli i aditiva.

Cena se ažurira redovno

error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top