Kuvana leblebija organska 400g
Kuvana leblebija se koristi za najrazličitije salate, supe i variva. Od nje se mogu spremati i uštipci, palačinke, paštete i razni drugi namazi. Pored semena, za ljudsku ishranu se koriste još i klice kao i sveže lišće, ali o tom – potom, hajde da savladamo prvo zrno.
Ova mahunarka je prebogata proteinima i vlakinima, a kao prateći elemeti su vitamini i minerali za koje nauka ima dokaze da su od velike važnosti za naše zdravlje.
Jedna šolja kuvane leblebije vam takođe obezbeđuje 50 % dnevne potrebe organizma za kalijumom, 2% za vitaminom A, 13% za vitaminom C, 69% za gvožđem, 55% za vitaminom B6 i 57 % za magnezijumom.
Pored svega toga leblebija sadrži i vitamin K, gvožđe, fosfor, cink, bakar, mangan,
Leblebija je veoma dobar izvor gvožđa, čak i kuvana sadrži duplo više gvožđa od jednake količine mesa.
Količina kalcijuma u leblebiji je takođe visoka i udružena je s belančevinama koje povećavaju njegovu apsorbciju.
Leblebija ima nizak glikemijski indeks. Jedna od najvažnijih promena koje treba da usvojite da biste snizili pritisak jeste da jedete namirnice koje su siromašne natrijumom, a upravo takva je leblebija.
Pored toga tu je kalijum koji je jednako važan za normalizaciju krvnog pritiska.Leblebija je mahunarka koja predstavlja odličan izvor biljnih proteina i ima visok sadržaj fosfora, pa se rado preporučuje vegetarijancima.
Lekovitost leblebije:
Dijabetes
Istraživanja su pokazala da dijabetičari tipa 1 koji često konzumiraju namirnice bogate vlaknima imaju snižen nivo glukoze, a kod dijabetičara tipa 2 se može poboljšati nivo šećera u krvi, lipida i insulina. Stručnjaci preporučuju 21-25 g dijetalnih vlakana dnevno za žene i 30-38 g za muškarce.
Zdravlje kostiju
Gvožđe, fosfati, kalcijum, magnezijum, mangan, cink i vitamin K koji se nalaze u leblebiji doprinose zdravlju i jačini kostiju.
Krvni pritisak
Jedna od najvažnijih promena koje treba da usvojite da biste snizili pritisak jeste da jedete namirnice koje su siromašne natrijumom, a upravo takva je leblebija. Pored toga tu je kalijum koji je jednako važan za normalizaciju krvnog pritiska.
Zdravlje srca
Kombinacija vlakana, kalijuma, vitamina C i B6 te manjak holesterola je odlična za održavanje zdravlja srca.
Probava
Leblebija poboljšava probavu i odličan je prirodni lek za lečenje zatvora i poboljšanje opšteg zdravlja digestivnog trakta.
Holesterol
Redovnom konzumacijom leblebije prirodnm putem snižavate loš holesterol, pokazala su brojna istraživanja.
Mršavljenje
Leblebije su bogate kako rastvorljivim tako i nerastvorljivim vlaknima. Dok rastvorljiva vlakna pomažu da žuč bude pod kontrolom, nerastvorljiva vlakna pospešuju varenje i pomažu kod mršavljenja. Takođe čine da se osećate sito duže vreme.
Nutritivna vrednost na 100g:
Energija kj 481 kJ
Energija kcal 115 kcl
Masti 1.9g
Od kojih su zasićene masti 0.3g
Ugljeni hidrati 13.7g
Od kojih su šećeri 0.8g
So 0.75g
Belančevine 7.5g
Dijetska vlakna 6.3g
Korišćenje :
Može se dodavati u salate ili napravite humus veoma brzo i lako.