Organski Amarant 500g Beyond

430 RSD

Ako vas muče problemi sa varenjem, malokrvnosti ili ste dekoncentrisani i pospani Amarant je pravo rešenje za vas.

Organski Amarant 500g

Amarant podseća na sočivo, a krasi ga osobina da ne sadrži gluten pa ga slobodno u ishrani mogu koristiti i ljudi koji pate od celijaklije (glutenske enteropatije).

Zbog visokog sadržaja kvalitetnih belančevina, nadmašuje mnoge žitarice. Poseduje esencijalnu kiselinu lizin koja se inače retko nalazi u biljkama. Sadrži oko osam odsto masti, od kojih 75 odsto čine nezasićene masne kiseline.

Ugljeni hidrati u zrnu Amaranta su uglavnom u obliku skroba. Amarant poseduje mnoštvo minerala. Na prvom mestu je sumpor koji pomaže jetri i lučenju žuči. Tu je i magnezijum zadužen za učestvovanje u enzimskim procesima, smanjivanje holesterola i neophodan je za normalnu funkciju vitamina C i delovanje vitamina B1.

Podiže imunitet i daje snagu. Savetuje se u ishrani mališana, trudnica i starijih ljudi.

Amarant je prirodni izvor je gvožđa koje ulazi u sastav porfirina, gradi hemoglobin, mioglobin, enzime disanja i drugo.

Dok kalcijum iz amaranta pomaže metabolizam gvožđa, učestvuje u mineralizaciji kostiju i zuba, kalijum učestvuje u održavanju acido-bazne ravnoteže i osmotskog pritiska, i igra važnu ulogu u kontrakciji mišića. Cink iz ove biljke učestvuje u stvaranju kolagena, pomaže metabolizam proteina, ugljenih hidrata i fosfora.

Amarant ima visok sadržaj bakra, fosfora i selena podstiče formiranje kostiju i sintezu hemoglobina, pospešuje nervnu aktivnost, ćelijski rast i reparaciju, jača imunitet.

Kompleks vitamina B, vitamin A, E i C u njegovom sastavu dodatno doprinose dobrom zdravlju. Teško je nabrojati lekovita dejstva amaranta na ljudski organizam. Osim što jača nervni sistem, pozitivno utiče na moždane funkcije i metabolizam.

Ukoliko dva do tri puta nedeljno uz doručak pojedete porciju amaranta, zaštitićete se od kijavice, gripa i prehlade.

Upotreba :

Koristi se kao zrnasta hrana i kao povrće. Može se dodati u supe i variva da bi se zgusnulo jelo. Može se mleti u brašno i uz dodatak pšeničnog brašna koristiti pri izradi hleba testenine, keksa. Kada se prži ima ukus oraha i prijatnu aromu.

Način pripreme:

1 šolja amaranta i 2-2,5 šolje vode da provri, dodati so I kuvati na tihoj vatri 30-35 minuta. Dodati po želji žitarice, kukuruz, ječam i povrće po želji.

Ako ste na bezglutenskoj ishrani, ili ste dijabetičar, ako sledite principe vegetarijanske ishrane ili se jednostavno pokušavate hraniti što zdravije i trudite se da vaša ishrana bude što bolje izbalansirana amarant je namirnica koja će savršeno odgovarati Vašim zahtevima.

Nutritivna vrednost na 100g:

Energetska vrednost 102 kcal

Proteini 3g

Ugljeni hidrati 1g

Masti 1g

Pakovanje 500g Beyond

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top