Lan organski 500g Beyond

520 RSD

Konzumiranje semenki lana smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, karcinoma, šloga i dijabetesa.

Lan organski 500g

Organski lan sadrži 25-40% masnog ulja.U nedostatku drugog ulja, ono se takođe može upotrebiti i za ishranu. Laneno seme sadrži vitami F, tj. linolnu i linoleinsku kiselinu.

U zrelom lanenom semenu ima oko 25% proteina, belančevina, zbog čega je ovo seme veoma hranljivo. Hemijski sastav ovog semena je vrlo složen.

U lanu možemo pronaći prvoklasnu sluz, gliceride nezasićenih masnih kiselina, masno ulje, supstance koje ublažavaju bolove i vitamine.

Postoji mnoštvo dokaza koji govore u prilog tome da korišćenje u ishrani smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, karcinoma, šloga i dijabetesa.

U svom sastavu ima mnoštvo korisnih materija (vitamine E i B , kalcijum,magnezijum,kalijum, selen ,cink, fosfor…)

Semenke su vrlo lekovite jer su nutritivno bogate sledećim nutrijentima:

Lingini koje sadrži lan su fitoestrogeni koji imaju antioksidansna svojstva i pokazuju dobre efekte u lečenju hormonski zavisnih tumora.

U sastav ulaze rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, blagotvorna za probavu, zdravlje creva, održavanje idealne telesne težine i regulaciju holesterola…

Dobre masti u lanu dokazano sprečavaju bolesti srca i krvnih sudova. Ove kiseline i lignini smanjuju upalu koja prati Parkinsonovu bolest, artritis i astmu, blokirajući lučenje određenih protivupalnih agensa.

Zahvaljujući pozitivnom dejstvu vlakana na digestivni trakt, reguliše crevnu floru koju ujedno i obnavlja, eliminišući toksine iz organizma naročito se preporučuje laneno seme protiv zatvora.

Bogato visokokvalitetnim biljnim proteinima i aminokiselinama, posebno glutaminskom i aspartinskom i argininom. Zato je odlično za one koji ne konzumiraju proteine životinjskog porekla.

Ima blago laksativno delovanje (sprečava pojavu zatvora).

Kako ga koristiti:

Samleven:

Da bi se iskoristile hranljive materije iz lana, neophodno ga je samleti, pošto je opna semena, ako se pojede celo, gotovo nesvarljiva. Takođe, samleveno seme lana treba konzumirati odmah, jer brzo oksidiše, osim ukoliko samleveni lan nije specijalno pakovan.

Nutritivna vrednost lana u 100g:

Energetska vrednost 534 kCal

Proteini 18g

Ugljeni hidrati 28g

Vlakna 27g

Masti 42g

Od kojih zasićene 3g

Pakovanje 500g Beyond 

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top