Pinjoli 100g

620 RSD

Pinjoli pripadaju grupi orašastih plodova koji se odlikuju prepoznatljivom aromom, visokim sadržajem ulja i vrednim belančevinama.

Pinjoli 100g

Pinjoli pripadaju grupi orašastih plodova koji se odlikuju prepoznatljivom aromom, visokim sadržajem ulja i vrednim belančevinama. Plodovi mediteranskog bora roda Pinus i već hiljadama godina koriste se u ishrani širom sveta. Osim toga, sadrže obilje mikrominerala i u mastima topljivih vitamina.

U poređenju sa drugim orašastim plodovima ovi plodovi su naročito bogati belančevinama (23,7%), vitaminima i mineralima. Poput žitarica, orašasti plodovi deficitarni su esencijalnom aminokiselinom lizinom. Kako mahunarke i mlečni proizvodi sadrže lizin, dobro ih je uzimati zajedno s orašastim plodovima.

Konzumacija pinjola pruža određene zdravstvene prednosti zbog bogatog nutritivnog sastava koje poseduju.

Bogate su i guste teksture zbog visoke količine ulja i masti koje poseduju. Ako pokušavate izgubiti težinu ova semenka vam može pomoći. Istraživanja su pokazala da sadrže masne kiseline koje uzrokuju oslobađanje velike količine hormona supresije apetita (kolecistokinina).

Tačnije, reč je o nezasićenoj masnoj kiselini koja se naziva pinolenska. Istraživanja su pokazala da je dovoljno nekoliko grama pinolenske kiseline pre doručka kako bi se usporila apsorpcija hrane u crevima, a unos hrane smanjio do 37%. Ista kiselina pozitivno utječe na održavanje ravnoteže između dobrog i lošeg holesterola u krvi.

Zbog visokog udela nezasićenih masnih kiselina, konzumacija semenke pinjole pridonose održavanju zdravlja srca i krvnih sudova.

Istraživanje objašnjava kako česta konzumacija pinjola može sniziti koncentraciju “lošeg” holesterola i glukoze u krvi, smanjiti nastanak upalnih procesa u telu te održavati normalnu rezistenciju na insulin.

Vrlo bogate antioksidansima, vitaminima A, B, C, D i E te luteinom. Antioksidansi su od ključnog značaja za vaše zdravlje jer pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Slobodni radikali mogu uzrokovati štetu u ćelijama, a antioksidansi su prirodni način obrane od njih.

Sadrže lutein, karotenoid koji vam može pomoći da izbegnete bolesti oka kao što je makularna degeneracija, takođe povezana sa starošću. Makula ili žuta pega je maleno područje smešteno u zadnjem delu oka, u središnjem delu mrežnjače. Iako su bogati mastima, ne znači da ovi orašasti plodovi nisu dobri za zdravlje.

Upravo suprotno, njihove su masti uglavnom nezasićene, zbog čega su korisne u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i snižavanju LDL holesterola.

Naročito mononezasićene masne kiseline snažno deluju na smanjenje krvnog pritiska i sniženje LDL holesterola. Osim u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, se koriste kao lekovito sredstvo protiv uznemirenosti, tuberkuloze, kod poremećaja rada bubrega, mokraćnog mehura i sistema za varenje.

Ne sadrži gluten i zbog toga su čest sastojak u ishrani onih koji boluju od alergije na gluten ili celijakije.

Način korišćenja:

Veoma ukusna i hranljiva semenka bora i možete je u ishrani koristiti na puno načina. Mogu jesti sirovi ili lagano prepečeni, slani ili neslani kao i kikiriki. Mnogi stari rukopisi navode i afrodizijačko dejstvo. Pinjolu možete lagano ispeći na tiganju, stalno mešajući, time će njihov poseban ukus postati još izraženiji.

Najčešća primena je u izradi mediteranskog pesto sosa. Odlično se slažu sa raznim salatama tako da ih slobodno dodajte prelivima. Koriste i u pripremi poslastica.

Nutritivna vrednost na 100g:

Energetska  vrednost kcal / kJ 673 / 2813

Ukupno belančevina 13g

Ukupno ugljeni hidrata 13g

Ukupno masti  68g

Dijetalna vlakna 3g

Pinjoli 100g rf

Original pakovanje 1kg

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top