Šareni Pasulj 1kg

450 RSD

Lakše se vari zato što sadrži više biljnih vlakana. Savršeno se slaže s kiselim kupusom jer povećava apsorpciju vitamina C.

Šareni Pasulj 1kg

Šareni pasulj poseduje veliku energetsku vrednost te sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline. Pored toga sadrži lecitin, kao i kalijum, kalcijum, gvožđe , fosfor, magnezijum, cink i natrijum.

Predstavlja odličan izvor belančevina, a za razliku od drugih izvora u pasulju ima malo masti pa ne sadrži one zasićene kao ni holesterol. Od vitamina odličan je izvor folne kiseline, vitamina B6, K, riboflavina (B2) i B3.

Asortiman fitohemikalija pronađen u pasulju štiti ćelije od raka i usporava rast tumora.

Istraživači na Harvardu su izjavili da žene koje konzumiraju pasulj najmanje dva puta sedmično imaju 24 posto manje izgleda da razviju rak dojke.

Takođe kod srčanih  bolesti, dijabetesa tipa 2, visoki krvni pritisak i rak debelog creva. Dobar izvor belančevina, i za razliku od drugih izvora belančevina, pasulj ima malo masti, te ne sadrži zasićene masti i holesterol. Jedna porcija pasulja osigurava 20 posto dnevnih potreba za vlaknima.

Istraživanja su pokazala da osobe koje ga jedu mahunarke dobijaju više ovih ključnih hranljivih materija od osoba koje ne konzumiraju. Antikancerogeno dejstvo više imaju tamne vrste pasulja u odnosu na beli i žuti.

Količina antocijanina (pigmenta) u tamnim sortama pasulja gotovo je jednaka količini spomenutih fitonutrijenata u brusnicama i grožđu i oko deset puta veća nego u istoj količini pomorandži.

Utiče i na smanjenje krvnog pritiska zbog povoljnog odnosa kalijuma i natrijuma.

To je jedna od retkih namirnica koja sadrži više kalijuma od natrijuma i time intenzivira izbacivanje tečnosti i smanjuje krvni pritisak. Osim toga, smanjuje rizik od infarkta miokarda.

Interesantno je da može da pomogne pri odvikavanju od pušenja. On povećava baznost u organizmu, koja utiče na to da nikotin duže kruži organizmom i smanjuje želju za pušenjem.

Kim protiv nadimanja::

Poznato je da pasulj nadima, pa mu zato treba dodavati začine koji neutrališu gasove, poput kima, đumbira i listova nane. Gasove stvaraju ljuske pasulja, koje su bogate vlaknima.

Anemične osobe i oboleli od osteoporoze ne bi trebalo da ga jedu jer sadrži fitinsku kiselinu, koja otežava apsorpciju gvožđa i kalcijuma. Bubrežni bolesnici ga ne smeju jesti zbog visokog sadržaja belančevina. Lakše se vari zato što sadrži više biljnih vlakana. Savršeno se slaže s kiselim kupusom jer povećava apsorpciju vitamina C.

Savet:

Probajte da napravite prebranac od šarenog pasulja i uverićete se da je ukusniji nego klasićan 🥘.

Pakovanje 1kg rf

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top