Holesterol i trigliceridi

Kada eliminišete holesterol i trigliceride prirodnim putem usput ćete se rešiti i visokog pritiska. Fitoterapija i ishrana je zaista efikasna u čišćenju krvnih sudova.

Pre svega, vašem telu je potreban holesterol.

On igra vitalnu ulogu u vašoj sposobnosti da izgradite zdrave ćelije, a vaše telo jednostavno ne bi moglo da funkcioniše bez njega.

On je vrsta lipida – supstance slične masti i vaša ga jetra neprekidno proizvodi. Od vitalnog je značaja za formiranje ćelijskih membrana, određenih hormona i vitamina D.

Kao i i svaka masna materija holesterol se ne rastvara u vodi, pa samim tim ne može da putuje kroz krv. Da bi omogućila prenos holesterola, vaša jetra proizvodi lipoproteine.

U pitanju su čestice napravljene od masti i proteina koje kroz vaš krvotok transportuju holesterol i trigliceride (drugu vrstu lipida). Dva glavna oblika lipoproteina su lipoprotein male gustine (LDL) i lipoprotein velike gustine (HDL).

Ako vaša krv sadrži previše holesterola i/ili previše LDL holesterola (holesterola koji prenosi lipoprotein male gustine), vama će biti dijagnostifikovan visok holesterol. Ako se ne leči, može dovesti do mnogih zdravstvenih problema. Visok holesterol obično ne uzrokuje simptome. Zbog toga je važno redovno kontrolisati njegove vrednosti.

LDL ili „loš holesterol“

Lipoprotein male gustine (LDL) često se naziva „loš holesterol“. Ako je vrednost LDL-a previsok, može se nakupiti na zidovima vaših arterija.

Ovakvo nakupljanje je poznato i kao plak. Ove naslage mogu suziti arterije, ograničiti protok krvi i povećati rizik od nastanka krvnih ugrušaka.

Ako krvni ugrušak blokira arteriju u vašem srcu ili mozgu, to može izazvati srčani udar ili moždani udar.

HDL ili „dobar holesterol“

Lipoprotein visoke gustine (HDL) se naziva i „dobar“. Pomaže u vraćanju LDL holesterola u jetru kako bi se uklonio iz tela. Ovaj proces pomaže u sprečavanju nagomilavanja masnoća u arterijama.

Kada imate zdrav nivo HDL-a, praktično smanjujete rizik od nastanka krvnih ugrušaka, bolesti srca i moždanog udara.

Trigliceridi, još jedna vrsta lipida

Trigliceridi su takođe lipidi i razlikuju se od holesterola. Dok vaše telo koristi holesterol za izgradnju ćelija i određenih hormona, trigliceride koristi kao izvor energije.

Kada pojedete više kalorija nego što vaše telo odmah može da iskoristi, te kalorije se pretvaraju u trigliceride koje telo čuva u masnim ćelijama. Takođe koristi lipoproteine za cirkulaciju triglicerida kroz vaš krvotok. Predstavljamo vam prirodne preparate i adekvatnu ishranu za uspešno eliminisanje visokog nivoa holesterola i triglicerida u krvi.

Ishrana i fitoterapija za visok hloesterol i trigliceride.

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top