Lekovite pečurke

Lekovite pečurke imaju antibakterijsko i antivirusno dejstvo, štite ljudski organizam od jonizujućeg zračenja i imaju niz drugih zdravstvenih prednosti. Dokazano je da ove gljive u visokom procentu utiču na povećanje imuniteta, jer podstiču produkciju interferona u ljudskom organizmu, zatim interleukina 1 i interleukina 2, a preko njih makrofaga, velikih ćelija-ubica tumora.

Ove lekovite gljive imaju antibakterijsko, antitumorno i antivirusno dejstvo.

Štite ljudski organizam od jonizujućeg zračenja i imaju niz drugih pozitivnih učinaka na rad svih organa.

Najpoznatije vrste lekovitih gljiva su:

Ganoderma lucidum (reishi gljiva, hrastova sjajnica ili gljiva besmrtnosti)

Reiši gljiva spada u veoma lekovite gljive i poznata je već širom planete.  Reishi gljiva pojačava imuni odgovor, ublažava nuspojave hemoterapije kao što su mučnina i oštećenje bubrega i štiti ćelijsku DNK povećanjem antioksidativnog kapaciteta.

Smatra se da bi reiši pečurka mogla biti korisna za one koji imaju probleme s jetrom, obolele od Parkinsonove bolesti i osobe koje se dugotrajno bore protiv stresa, napetosti, anksioznosti i/ili depresije.

Šitake (Lentinula edodes), mirisna gljiva

Ovo je nežna i ukusna pečurka, prisutna u mnogim jelima azijske kuhinje.  Lentinan, jedinjenje koje se nalazi u šitake gljivama, koristi se kao intravenozni lek protiv raka, sa antitumorskim svojstvima. Kliničke studije su povezale lentinan sa višom stopom preživljavanja, višim kvalitetom života i smanjenjem vraćanja kancera.Cordyceps sinensis (kineska gljiva-gusenica)

Kineska gljiva-gusenica (kordiceps) deluje kao imuno stimulator podizanjem nivoa T ćelija, koje se bore protiv kancera i virusa, i prirodnih ćelija ubica i produžava život belim krvnim zrncima, uz poboljšanje rezolucije infekcija.

Čaga (Inonotus obliquus)

Čaga se koristi kao lekovita gljiva u ruskoj i istočno-evropskoj tradicionalnoj medicini. Čaga je proučavana kao potencijalni agens protiv kancera. Čaga lekovita gljiva sadrži betulin, koji je prekursor betulinske kiseline, za koju je pokazano da inhibira enzim topoizomerazu, koji podstiče razvoj raka.

Betulinska kiselina može da bude aktivna protiv raka kože, mozga, jajnika i karcinoma glave i vrata, podsticanjem apoptoze ili prirodnog napredovanja programirane ćelijske smrti. Ćelije raka ne prolaze kroz ovaj prirodni životni ciklus i ne umiru.

Gljiva kombuha

Gljiva kombuha je i na našim prostorima veoma poznata kao lekovita gljiva. Od nje se dobija kombuha čaj. Zdravstvene prednosti kombuha čaja su u rasponu od poboljšanog varenja, detoksikacije, smanjenja bola usled artritisa, pa sve do snižavanja nivoa holesterola.

Lavlja griva (Hericium Erinaceus)

Hericium Erinaceus, odnosno lavlja griva je danas u ekspanziji, naročito na zapadu, ali i na dalekom istoku. Njegovo blagotvorno delovanje kod raznih nervnih obolenja svrstava ovu gljivu u najtraženije lekovite proizvode danas.

Ustanovljeno je da ona uspešno obnavlja mijelinski omotač nervnih ćelija, pospešujući provodljivost nervnih signala kroz tkivo. Ova funkcija lavlje grive je svrstava među najznačajnije preparate kod tretiranja multipla skleroze i distrofije mišića.

8.Koprinus gljiva (Coprinus comatus)

Pomaže regulaciji nivoa šećera u krvi, Sušeni prah se naročito koristi prilikom lečenja dijabetesa tipa I i dijabetesa tipa II i u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti izazvanih dijabetesom, potpomaže varenje i poboljšava apetit, korisna u terapijama protiv hemoroida i opstipacije.

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top