Hronični umor i ishrana

Hronični umor karakteriše neobjašnjiva iscrpljenost organizma koja ograničava svakodnevne aktivnosti, a ne prestaje ni nakon odmora. Uglavnom je praćen glavoboljom, mučninom i nesanicom, otečenim limfnim čvorovima, bolovima u mišićima i zglobovima te padom koncentracije.

Ponekad se kod hroničnog umora javljaju i vrtoglavica, otežan govor, bol u grlu, nesvestica, gubitak daha i prevelika osetljivost na mirise, zvukove i svetlost. Najčešći uzroci su konstantan stres i nepravilna ishrana bogata zasićenim mastima i rafinisanim šećerom, a tokom jeseni i zime problem stvara i nedostatak sunčeve svetlosti koja podstiče lučenje serotonina, hormona odgovornog za dobro raspoloženje.

U otklanjanju hroničnog umora važnu ulogu ima pažljivo planiranje jelovnika. Da bi se unele hranljive materije koje povećavaju fizičku ili psihičku energiju, poželjno je jesti namirnice bogate složenim ugljenim hidratima.

Integralne žitarice.

Zbog obilja složenih ugljenih hidrata, vitamina B i hranljivih sastojaka koje sadrži opna zrna, integralne žitarice vraćaju organizmu energiju i smanjuju osećaj iscrpljenosti i umora.

Preporučuje se svakodnevni unos ovih zdravih zrna kroz pahuljice, testenine, hleb i druga kvalitetna peciva.

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top