Omega 6 i 9

Omega 6 i 9 masne kiseline su esencijalne masne kiseline neophodne za ljudsko zdravlje, ali telo ih ne može stvoriti već se moraju dobiti kroz hranu. Kao vrsta polinezasićene masne kiseline (PUFA), omega-6 pomažu u podsticanju rasta kože i kose, održavanju zdravlja kostiju, regulisanju metabolizma i održavanju reproduktivnog sistema.

Zdrava ishrana sadrži balans omega-3 i omega-6 masnih kiselina.

Omega-3 masne kiseline pomažu u smanjenju upale, a neke omega-6 masne kiseline znaju da podstiču upalu. Neke studije ukazuju da povišen unos omega-6 masnih kiselina može igrati ulogu u kompleksnom regionalnom sindromu bola.

Omega 9 masne kiseline mogu biti proizvedene u organizmu, što znači da je potreba za dopunom ovih masti manje važna od omega-3 i omega-6 esencijalnih masnih kiselina. Koristi srcu, mozgu i ima značajnu dobrobit kada se konzumira i proizvodi umereno.

Tri osnovne prednosti Omega masnih kiselina su:

Smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara

Istraživanja su pokazala da omega-9 masne kiseline mogu pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.

Ove masne kiseline povećavaju HDL holesterol (dobar holesterol) i smanjuju LDL holesterol (loš holesterol), pomažući u otklanjanju masnoća sa zida arterija, koji je jedan od uzroka srčanog i moždanog udara. Namirnice bogate ovim masnim kiselinama su ulje repice, avokado i bademi.

Utiču na dobru energiju i poboljšavaju raspoloženje

Studije merenja psihičkih aktivnosti i promena raspoloženja ukazuju da postoji povezanost sa tipom masti koje jedemo, koje kasnije mogu uticati na promenu kognitivnih funkcija. Dakle, ako ste iscrpljeni i razdražljivi, povećajte nivo energije unosom omega-9 masnih kiselina.

Utiču na bolje pamćenje i korisne su za ljude obolele od Alchajmerove bolesti.

Omega-9 masne kiseline poboljšavaju kognitivnu funkciju, odnosno pamćenje i oštećenje memorije.

Pogledajte naš asortiman namirnica koje sadrže Omega-6-9  masnih kiselina.

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top