Brazilski orah 100g

215 RSD

Brazilski Orah: Snaga Prirode za Zdravlje i Vitalnost

Brazilski Orah: Snaga Prirode za Zdravlje i Vitalnost

Brazilski orah, poznat po svom bogatstvu selena i esencijalnih hranljivih materija, predstavlja izuzetno korisnu namirnicu koja pruža širok spektar zdravstvenih benefita. Uz svoj karakterističan ukus i teksturu, ovi orasi su postali nezaobilazni deo mnogih ishrani širom sveta. Evo zašto su brazilski orasi tako cenjeni i zašto bi trebalo da budu deo vaše ishrane:

Hranljive Vrednosti

Brazilski orah je pravo skladište hranljivih sastojaka. Pored visokog sadržaja selena, koji je ključan za mnoge metaboličke procese, ovaj orašasti plod obiluje vitaminima E i B, tiaminom, manganom, magnezijumom, cinkom, fosforom i gvožđem. Takođe, značajne količine omega-3 i omega-6 masnih kiselina, zajedno sa mononezasićenim mastima, pružaju dodatnu podršku zdravlju.

Regulacija Štitne Žlezde i Prevencija Malignih Oboljenja

Selen, ključni sastojak brazilskog oraha, igra vitalnu ulogu u regulaciji funkcije štitne žlezde i prevenciji razvoja malignih oboljenja. Ova moćna antioksidativna svojstva selena pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala i održavanju zdravlja ćelija.

Zdravlje Srca i Krvnih Sudova

Omega-3 i omega-6 masne kiseline, zajedno sa mononezasićenim mastima, podržavaju zdravlje srca i krvnih sudova. Sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka i srčanih udara, čineći ga dragocenim saveznikom u očuvanju kardiovaskularnog zdravlja.

Oporavak Mišića i Prevencija Oštećenja

Visok sadržaj fosfora u brazilskom orahu doprinosi brzom oporavku mišića nakon fizičke aktivnosti. Takođe, antiinflamatorna svojstva ovog orašastog ploda mogu pomoći u prevenciji oštećenja mišića i tkiva.

Antidepresivna Dejstva i Poboljšanje Raspoloženja

Brazilski orah je takođe povezan sa poboljšanjem mentalnog zdravlja. Selen i drugi hranljivi sastojci u ovim orasima mogu pomoći u smanjenju simptoma depresije, anksioznosti i stresa, pružajući podršku mentalnom blagostanju i raspoloženju.

Kako ga Koristiti

Brazilski orah se najčešće konzumira sirov, kako bi se sačuvali svi hranljivi sastojci. Međutim, može se koristiti i u raznim receptima kao zamena za druge orašaste plodove ili dodatak raznim jelima i poslasticama.

Nutritivna vrednost na 100g :

Energetska vrednost 650 kCal

Proteini 14g

Ugljeni hidrati 11g

Šećeri 2,4g

Vlakna 7g

Masti 68g

od kojih zasićene 16g

Pakovanje 100g rf

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top