Lan seme 100g

28 RSD

Lan sadrži vitamin F, tj. linolnu i linoleinsku kiselinu. Konzumiranje semenki lana smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, karcinoma, šloga i dijabetesa.

Lan seme 100g

Lan sadrži vitami F, tj. linolnu i linoleinsku kiselinu. U zrelom lanenom semenu ima oko 25% proteina, belančevina, zbog čega je ovo seme veoma hranljivo.

Hemijski sastav lanenog semena je vrlo složen. U lanu možemo pronaći prvoklasnu sluz, gliceride nezasićenih masnih kiselina, masno ulje, supstance koje ublažavaju bolove i vitamine.

Neki naučnici laneno seme smatraju najmoćnijom namirnicom na svetu.

Postoji mnoštvo dokaza koji govore u prilog tome da konzumiranje semenki lana smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, karcinoma, šloga i dijabetesa.

U svom sastavu ima mnoštvo korisnih materija (vitamine E i B , kalcijum,magnezijum,kalijum, selen ,cink, fosfor…), ali za njegovu lekovitost naročito su značajni: Fitoestrogeni koji imaju antioksidansna svojstva i pokazuju dobre efekte u lečenju hormonski zavisnih tumora.

U sastav semena ulaze rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, blagotvorna za probavu, zdravlje creva, održavanje idealne telesne težine i regulaciju holesterola… Dobre masti koje dokazano sprečavaju bolesti srca i krvnih sudova.

Ove kiseline i lignini smanjuju upalu koja prati Parkinsonovu bolest, artritis i astmu, blokirajući lučenje određenih protivupalnih agensa. Zahvaljujući pozitivnom dejstvu vlakana na digestivni trakt, reguliše crevnu floru koju ujedno i obnavlja, eliminišući toksine iz organizma naročito se preporučuje laneno seme protiv zatvora.

Ako muku mučite sa opstipacijom i zatvorom, laneno seme sa jogurtom vam može itekako pomoći.

Ono će vam ubrzati metabolizam i uveliko pomoći da regulišete neredovne stolice. Osim što ih pokreće, ono i umiruje nervozna creva, tako da je za probavu prava blagodet. Ovaj jednostavan a zdrav recept možete pripremati svako jutro.

Umesto jogurta se može koristiti i domaći kefir, postićićete slične, pa čak i bolje rezultate. Ukoliko imate cele semenke lana, sameljite ih neposredno pred konzumaciju. Zašto je ovo važno, upravo iz razloga što će jedino mlevene semenke postići pravi efekat.

Recept:

Priprema je jednostavna:

  • Veliku supenu kašiku mlevenih semenki pomešajte sa pola šolje probiotskog jogurta ili domaćeg kefira.
  • Pustite nek odstoji barem sat vremena, s vremena na vreme promešajte.
  • Pijte obavezno na prazan stomak, tridesetak minuta pre jela.

Preporučuje se uzimanje iste doze i pola sata pred odlazak na spavanje. Potpuno identičan recept se pravi za dijetu, mršavljenje, protiv zatvora i dr.. Koristite recept 21 dan, pa napravite pauzu od sedam dana, pa krenite ispočetka..

Pakovanje 100g rf

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top