Ribizla

Crna ribizla ima zaista impresivan sastav: to su esencijalna ulja (koja daju karakterističnu aromu), vitamini, salicilna kiselina, tanini, kao i puno minerala. Testovi koje je sproveo Institut za naučno istraživanje poljoprivrednih kultura u Škotskoj pokazali su da su crne bobice najhranljivije od 20 najpopularnijih bobica i vrsti voća na svetu.

Bobice ribizle su klasifikovane kao prehrambreni proizvodi koji mogu ukloniti radioizotope iz ljudskog tela.

Ovo neverovatno svojstvo, za koje je zadužen visok sadržaj pektina i vitamina C, otkrili su naučnici nakon nesreće u nuklearnoj elektrani Černobilj. Upravo zato se konzumiranje preporučuje svima koji rade u opasnim industrijama.

Da bismo održali zdravlje naših očiju i očuvali oštrinu vida lekari obično preporučuju borovnice. Zanimljivo je da ribizle sadrže još više vitamina A, koji je zadužen za dobar vid. Međutim, da bi se ovaj vitamin apsorbovao mora se uzimati zajedno sa zdravim mastima.  Odlična opcija kao grickalica može biti voćni jogurt sa ribizlom i orasima.

Još jedan od brojnih zdravstvenih benefita jeste antikancerogeno svojstvo ove crne bobice.

Bobice ribizle sadrže listu moćnih antioksidanata, kao što su zeaksantim, kriptoksantin, beta-karoten i vitamin C. Ove komponente se svojim udruženim delovanjem bore protiv napada slobodnih radikala, sprečavajući oksidativno oštećenje ćelija i smanjuju šanse za nastanak raka.

Jedna studija otkrila je da ekstrakt crne ribizle pomaže u blokiranju rasta ćelija karcinoma jetre. Identične rezultate kada je rak dojke u pitanju pokazala su japanska istraživanja.

Cena se redovno ažurira

 

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top