Zobalice
Zobalice su mix od 7 vrsta mlevenih sirovih semenki, uljarica i jezgrastog voća.Jedna porcija će vam obezbediti dovoljno energije za ceo dan.
Obogatite svoj doručak zobalicama jer su odličan izvor energije, sadrže visok nivo proteina, bogate su omega masnim kiselinama i antioksidansima ( vitaminima i mineralima ).
Mogu se koristiti kao dodatak raznim jelima i napicima (šejkovi, salate, ceđeno voće).Mogu se konzumirati same ili sa medom i sličnim proizvodima.
Zobalice sastav
Badem, indijski orah, seme bundeve, lan, susam, seme konoplje i suncokreta.
Badem
Osim nezasićenih masti, koje badem poseduje u značajnoj količini, u bademima se nalazi i biotin, flavonoidi i fenolne kiseline. Bademi su i bogat izvor vitamina E, C i B1, B2, B 3, B 5, B 6 i B 9, te sadrži i vitamin K.
Indijski orah
Indijski orah je pun su antioksidanata, proteina, vitamina i minerala. Konkretno, indijski orah je bogat gvožđem, fosforom, triptofanom, magnezijumom, cinkom i selenom, a takođe sadrži i folnu kiselinu i vitamin K.
Seme bundeve
Semenke bundeve koriste se već hiljadama godina u medicinske svrhe. Bogate su magnezijumom, kalcijumom, gvožđem, cinkom i vitaminom K.
Obiluju omega-3 masnim kiselinama koje su telu neophodne za održavanje rada srca i regulisanje krvnog pritiska. Evo zbog čega je još bundevino seme odličan izbor za grickanje.
Lan
Laneno seme se smatra jednom od najmoćnijih namirnica na svetu. Srčane bolesti, karcinom, šlog i dijabetes su bolesti čiji je rizik od dobijanja drastično smanjen konzumiranjem ove uljarice.
Vlakna, omega 3 masne kiseline, vitamin E, vitaminD, magnezijum, selen i cink su značajne komponente lanenog semena, ali su za njegovu delotvornost najbitniji lignini kao njegovi glavni sastojci.
Susam
Semenke susama sadrže oko 50-60% ulja, gde preovladavju nezasićene masne kiseline – oleinska i linolna. Susam je izuzetno bogat i gvožđem, pa je dovoljno uneti oko 100g ovog semena da bi se zadovoljila dnevna potreba čoveka za ovim mineralom.
Konoplja lekovitost
Sadrži više amino kiselina (proteina) nego mleko, meso ili jaja.
Kompletan je izvor proteina – mnogo više izbalansiran i svarljiv od sojinih proizvoda.