Agava šećer predstavlja prirodni zaslađivač koji je idealna alternativa belom i smeđem šećeru. Sirovi šećer, proizveden od meksičkog kaktusa plave agave, je najmanje obrađen od svih vrsta agavinog šećera.
Sadrži fruktozu, glukozu i određenu količinu gvožđa. Proces izdvajanja agava šećera odvija se pri temperaturi koja nikada ne prelazi 42°C, čime se očuvava sirovost i kvalitet.
Može koristiti za zaslađivanje različitih napitaka i poslastica, poput kafe, čaja, torti, kolača i peciva.
On zapravo predstavlja dehidrirani oblik agava sirupa, dobijen sušenjem agava sirupa kako bi se uklonila sva vlaga. Poseban proces se koristi kako bi se agave šećer pretvorio iz praha u granule, čime se očuvava sirovost i postiže prijatna tekstura, sprečavajući slepljivanje.
Pored niskog glikemijskog indeksa, agava šećer ima i brojne druge pozitivne efekte na zdravlje.
Bogat je saponinima i fruktanima, koji imaju antiinflamatorna svojstva, jačaju imunološki sistem i pomažu u borbi protiv bakterija. Fruktani su posebno korisni kod dijabetesa, smanjujući nivo štetnih bakterija u crevima i smanjujući rizik od pojave raka debelog creva.
Takođe je bogat inulinom, koji je povezan s nizom pozitivnih efekata na zdravlje, uključujući smanjenje nivoa holesterola i rizika od određenih vrsta raka.
Zahvaljujući svom niskom glikemijskom indeksu može se koristiti i od strane dijabetičara, uz prethodnu konsultaciju s lekarom, kao i od strane svih koji žele da održe stabilan nivo šećera u krvi.
Odlična zamena za šećer ili med u svim receptima za kolače, peciva i druge poslastice, nudeći isti ukus i slatkoću, ali s dodatnim zdravstvenim benefitima.
Nutritivna vrednost na 100g:
Energija kj 1603 kJ
Energija kcal 378 kcl
Ugljeni hidrati 91g
Dijetska vlakna 7g
Pakovanje 150g Superfood
Cena se redovno ažurira