Javorov sirup Druid 250ml
Javorov sirup se dobija iz soka „šećernog“ javorovog drveta koji raste u Kanadskoj oblasti Quebec.U ovim hladnim klimatskim područjima, tokom zimskog perioda.
Prirodni zaslađivač, ali i mnogo više od toga. Postoji nekoliko prirodnih zaslađivača koji su poželjni umesto hemijski obrađenog šećera, što je uobičajeno kod većine ljudi koji vode računa o ishrani i zdravlju. Postoje ljudi koji vole da koriste med umesto svih drugih prirodnih proizvoda iste vrste.
Međutim, smatra se da je čak bolja opcija u odnosu na med, budući da ima manje kalorija.
Jedan od najpopularnijih i najzdravijih zaslađivača danas jeste upravo ovaj sirup. To je 100% prirodan zaslađivač , za koji se zna da je naravno mnogo hranljiviji i zdraviji od šećera.
Hranljivi sastojci:
Energija, voda, proteini, masti, ugljeni hidrati i šećeri. Što se tiče minerala sadrži kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, natrijum, kalijum i cink. Vitamini poput tiamina, riboflavina, niacina i B6 se takođe nalaze u javorovom sirupu.
Konzumiranje šećera u višku je među vodećim uzrocima nekih od najvećih svetskih zdravstvenih problema, uključujući gojaznost, dijabetes tipa 2 i bolesti srca.
Činjenica je da sadrži neke minerale je veoma slab razlog da ga svakodnevno uvrstite u svoju ishranu, s obzirom na visok sadržaj šećera.
Svakako, ukoliko ste ljubitelj slatkog – zamena rafinisanog šećera u receptima sa identičnom količinom ovog sirupa će smanjiti ukupan sadržaj šećera koji unosite.
Glikemijski indeks iznosi oko 54, u odnosu na šećer koji ima glikemijski indeks od oko 65.
Ovo je pozitivna stvar i implicira da on podiže nivo šećera u krvi sporije od običnog šećera. Oksidativno oštećenje je jedan od mehanizama koji stoji iza starenja i mnogih bolesti. Sastoji se od neželjenih hemijskih reakcija koje uključuju slobodne radikale, odnosno molekule sa nestabilnim elektronima.
Antioksidansi su supstance koje mogu da neutrališu slobodne radikale i smanjuju oštećenja usled oksidativnog stresa, potencijalno smanjujući rizik od nekih bolesti. Nekoliko studija je pokazalo da ovaj sirup predstavlja značajan izvor antioksidanasa.
Jedna studija je pokazala da postoji čak 24 različitih antioksidantnih supstanci u sirupu.
Tamniji sirupi sadrže više ovih korisnih antioksidanata nego sveliji.
Međutim, isto kao i kod minerala, ukupna količina antioksidanata je još uvek niska u odnosu na velike količine šećera.
Zdravstvene prednosti korišćenja:
- Ima izražena antioksidativna svojstva
- Poboljšava zdravlje srca
- Poboljšava muško reproduktivno zdravlje
- Jača imuni sistem
- Mršavljenje
- Antikancer
Način upotrebe:
Tostirajte jedno parče hleba od pšeničnog brašna i stavite na njega neko voće, poput banane ili jabuke, koje ste prethodno naseckali. Pospite cimetom u prahu, a zatim prelijte sa malo sirupa i uživajte. Može se koristiti kao zaslađivač za čaj ili kafu.
Nutritivna vrednost na 100ml:
Energetska vrednost (kj/kcal)1534 kj
Ugljeni hidrati 90g
od kojih šećeri 80g
Kalijum 75mg
Mangan 35mg
Niacin 17mg
Pakovanje 250ml Druid