Fruktoza Macrobiotic 1kg

499 RSD

Koristi se kao zaslađivač za dijabetičare, niskog je glikemijskog indeksa.

Fruktoza Macrobiotic 1kg

Fruktoza ili voćni šećer  je monosaharid koji se nalazi u voću, povrću i medu.Koristi se kao zaslađivač za dijabetičare, niskog je glikemijskog indeksa, i dosta je slađi od glukoze odnosno belog šećera.

Voćni šećer koji se nalazi u voću i medu. Nakon konzumiranja ne dovodi do naglog skoka šećera u krvi pa je naročito pogodna za ishranu dijabetičara.

Slađa je od saharoze (1,4 puta) pa se prilikom upotrebe stavlja u manjim količinama. Iz ovog razloga preporučuje se i svima koji vode računa o energetskom unosu odnosno osobama na redukcionim dijetama. Kao zaslađivač koristi za pripremu svih vrsrta poslastica.

To je vrlo sladak šećer koji je dobro topljiv u vodi. U prirodi se nalazi zajedno s glukozom u slatkom voću i medu. Sa glukozom čini saharozu gdje se nalazi u D-furanoznom obliku. Česta je u voću, a vezana na glukozu čini disaharid saharozu. Fosfatni esteri fruktoze važni su međuprodukti u procesu glukolize.

Najslađa je od svih monosaharida, iako slatkoća varira zaisno o formi. U tkivu se razgrađuje brže od glukoze (pa je zato i vrlo popularna u sportskim napicima ili kod ljudi oboljelih od dijabetesa).

Uglavnom putuje prema jetri i tamo se može iskoristiti bez insulina. U nedostatku inzulina, fruktoza ima sposobnost konvertiranja u glukozu u jetri i na taj način doprinosi rastu glukoze u krvi umjesto da se skladišti kao glikogen.

Za razliku od saharoze i glukoze koji uzrokuju nagle promjene u razini glukoze u krvi. To kod dijabetičara može uzrokovati ometanje metaboličke kontrole, fruktoza se apsorbuje mnogo sporije i uzrokuje samo manje promjene u razini glukoze u krvi.

Daklevošni šećer se koristi kao zaslađivač kod šećerne bolesti jer njezino uzimanje ne dovodi do naglog porasta šećera u krvi kao što je to slučaj sa glukozom.

Primena :

Ima veću moć zaslađivanja od običnog šećera, te možete koristiti manje količine.

10 g fruktoze zamenjuje 14 grama saharoze.

Pakovanje: 1kg

Proizvođač: Macrobiotic

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top