Bele semenke sirove 100g

75 RSD

Šaka ovog semena zadovoljava pola dnevnih potreba prosečne osobe za aminokiselinama, dok je količina esencijalnih aminokiselina veća u golicama, nego u mesu.

Bele semenke sirove 100g

Bundevine bele semenke sirove su odličan izvor primarnih belančevina i svih esencijalnih aminokiselina.

Šaka ovog semena zadovoljava pola dnevnih potreba prosečne osobe za aminokiselinama, dok je količina esencijalnih aminokiselina veća u golicama, nego u mesu. Uz omega-3, bundevino seme sadrži i omega-6 esencijalne masne kiseline.

Sirove semenke bundeve su, takođe, bogate vitaminima: 

B, K i E, kao i mineralima kalcijum, fosfor, gvožđe, mangan, magnezijum, cink i bakar. Uzimanjem samo pola šake golice dnevno, zadovoljićete dnevne potrebe organizma za gvožđem, manganom, magnezijumom i cinkom.

Dejstvo bundevinih semenki:

Poboljšavaju raspoloženje

Naučnici su ustanovili da semenke bundeve pokazuju odlične rezultate u smanjenju simptoma depresije. Odlične su za smanjenje stresa i anksioznosti. Ako tražite prirodan način da poboljšate raspoloženje ili ublažite simptome menopauze, bundevine semenke je odličan izbor.

Ono reguliše napade vrućine, glavobolju, smanjuje bol u zglobovima i smanjuje učestalost naglih promena raspoloženja. Naučnici su dokazali da semenke bundeve povećavaju nivo dobrog (HDL) holesterola i regulišu krvni pritisak.

Istraživanja su pokazala da semenke bundeve mogu smanjiti holesterol za 13%. Takođe, ove semenke smanjuju rizik od nastanka krvnih ugrušaka, bolesti kardiovaskularnog sistema, moždanog i srčanog udara.

Sirove semenke bundeve bogate su zdravim nezasićenim masnim kiselinama.

Dobre su u regulisanju visine šećera u krvi i povećanju osetljivosti tela na insulin. Brojni stručnjaci dijabetičarima preporučuju semenke bundeve kao namirnicu koju treba svakodnevno da jedu.

Osobe kojima u telu nedostaje cink treba da razmisle o tome da počnu da grickaju seme bundeve. Ono obiluje cinkom, mineralom koji je potreban za izgradnju kostiju. Samo 1/4 šolje semenki bundeve sadrži čak 17% preporučene dnevne vrednosti cinka.

Bele semenke su bogate vlaknima i proteinima. Samo 30 grama semenki bundeve ima oko 5 grama proteina, što će vas duže držati sitima. Ipak, trebalo bi da se jedu umereno jer šolja semenki sadrži oko 285 kalorija.

Naučnici su utvrdili da semenke bundeve imaju antiupalno dejstvo koje ublažava simptome artritisa. Ako imate problema sa artritisom, svaki dan pojedite do 30 grama semenki bundeve.

Ulje semenki bundeve koristi se za lečenje povećane prostate (hiperplazije).

Ovo ulje sadrži fitohemikalije i antioksidanse koji smanjuju nivo slobodnih radikala u telu i sprečavaju nastanak kancerogenih ćelija. Istraživanje koje su sproveli španski naučnici pokazalo je da seme bundeve može uspešno da se bori protiv ćelija raka.

Još jedno istraživanje potvrdilo je da žene koje su prošle kroz menopauzu i svakodnevno jedu semenke bundeve imaju za 23% manji rizik od nastanka raka dojke.

Nutritivna vrednost na 100g:

Energetska vrednost 380 kcal

Proteini 18g

Ugljeni hidrati 1g

Masti 31g

Pakovanje 100g rf

Original pakovanje 5kg

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top