Čaj od bobica Kleke 100g

195.00RSD

Kategorija: Oznake: ,

Čaj od bobica kleke 100g

Čaj od bobica kleke se potrebljavaju za izbacivanje tečnosti, kod poremećaja organa za varenje, kao i za poboljšanje apetita.

Glavna lekovita komponenta klekinja je etarsko ulje, koje se sastoji od bicikličnih monoterpena i seskviterpena. Glavne komponente su α-pinen (oko 50%), β— pinen, kamfen, sabinen, mircen, borneol, geraniol, terpinen-4-ol, seskviterpen kadinen i druge komponente u zavisnosti od geografskog porekla droge.

Plod u zavidnim količinama sadrži i smole, tanin, vosak, organske kiseline i njihove soli.

Poseduje i brojne minerale, a posebno kalcijum, kalijum, mangan, sumpor. U sto grama mladih izdanaka kleke nalazi se čak 97 miligrama vitamina C.

Bobice kleke se i danas koriste kao dobar diuretik i uroantiseptik, kod hroničnih i recidivirajućih zapaljenja mokraćnih puteva. Etarsko ulje je rubefacijens i diuretik. Obe droge koriste pored farmaceutske i druge industrije (začinska, prehrambena, proizvodnja napitaka).

Duža kontinuirana upotreba ovih droga dovodi do draženja bubrega, gastrointestinalnih smetnji hematurije, zbog čega je poželjan oprez pri njihovom korišćenju.

Lekovito dejstvo kleke

Brojna lekovita svojstva čine ovu biljku neizostavnom u alternativnoj medicini. Kleka se koristi protiv zadržavanja mokraće (deluje kao diuretik), za dezinfekciju i protiv upala mokraćnih organa (bubrezi, bešika).

Kleka deluje i kao stomahik (poboljšava varenje, apetit, smiruje bolove i ublažava nadimanje – i kod drugih poremećaja gastroenterološkog trakta), protiv nazeba, prehlada, kašlja (olakšava iskašljavanje – etarsko ulje se koristi za inhalaciju), kod reumatizma, artritisa i ostalih bolova u zglobovima.

U lekovitom smislu kleka se potvrdila protiv znojenja, pa čak i gonoreje.

Protiv glavobolje treba samo izdrobiti plodove kleke i previti ih na čelo. Pored navedenih bolesnih stanja kleka se primjenjuje i kod: vodene bolesti, bolesti jetre, slabog apetita, dijabetesa, crevnih grčeva, jačanja živaca, otapanja kamenca i peska u žuči, išijasa, skorbuta. Kleka uspešno čisti i krv.

Kleka služi i za proizvodnju istoimene rakije koja se, osim za piće, koristi i za pripremu obloga u slučaju nazeba i reumatizma. Eterično ulje kleke veoma je cenjeno s obzirom na to da pomaže u iskašljavanju prilikom jačih prehlada a primenjuje se i za inhalaciju disajnih organa.

Latinski naziv :

Juniperus communis L. (Cupressaceae)

Lekoviti deo biljke :

Osušen plod (Juniperi fructus)

Hemijski sastav :

Plod kleke sadrži do 2,5% etarskog ulja, flavonoide, proantocijane, šećere

Upotreba :

Aktivni sastojci ploda kleke deluju na pospešenje izlučivanja mokraće povećanjem glomerularne filtracije

U narodnoj medicini se koristi:

Kod različitih stomačnih tegoba, za izmokravanje i sniženje povišene telesne temperature, kod ekcema. Etarsko ulje se koristi za aromatizovanje džina.

Ograničenja u upotrebi :

Ne sme se koristiti kod bubrežnih oboljenja (nefritisa i pijelonefritisa), tokom dojenja, ni u trudnoći jer može dovesti do pobačaja.

Način pripreme :

Kafenu kašiku ploda kleke preliti sa 200 ml ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10 min. Procediti i piti tri puta dnevno po šolju čaja.

Zemlja porekla Srbija

Pakovanje 100g rinfuz

Original pakovanje 1kg

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top