Dekstroza (grožđani šećer) je ugljeni hidrat a ugljeni hidrati doprinose oporavku normalne funkcije mišića (kontrakcije) nakon vrlo intenzivnog vežbanja koje dovodi do umora mišića i trošenja zaliha glikogena u poprečno prugastom mišiću.
Ugljeni hidrati su osnova ishrane. U našoj kulturi 40 – 55 % energije dolazi iz ugljenih hidrata iz hrane, masti i proteini čine ostatak.
Glavna odlika dekstroze je brzina usvajanja, naravno u zavisnosti od kompleksnosti samog ugljenog hidrata.
U svakom slučaju hrana će se razgraditi do osnovne gradivne jedinice, a to je glukoza (drugi naziv za dekstrozu). Svaki živi organizam iziskuje energiju za funkcionisanje. Glukoza je ključni igrač kada je reč o energetskim procesima u ćelijama.
Najveći potrošač energije u telu nisu mišići (kako bi većina posumljala) već mozak. Centralni nervni sistem konzumira najveći deo energije, dok su mišići sledeći najbitniji konkurent.
Mozak u najvećoj meri koristi glukozu kao gorivo, trošeći više od polovine raspoložive glukoze. U stresnim situacijia čak i do 90%. Otežavajuća okolnost je što sam mozak ne može skladištiti mnogo glukoze. Veći deo uzima iz krvotoka ili iz jetre.
Naravno suplementacija u momentima velikog umnog ili fizičkog napora će u mnogome pomoći mozgu i mišićima da daju svoj maksimum.
Naša je preporuka da dekstrozu uzimate nakon treninga, a količina zavisi od tipa treninga, intenziteta treninga i od ciljeva same osobe, tako da je vrlo teško reći preciznu količinu. Većina rekreativaca uzima 30-60 g dekstroze nakon završenog treninga u kombinaciji sa proteinom.
Pakovanje 1kg Macrobiotic
Cena se redovno ažurira