Heljdine pahuljice Slavuj bez glutena 500g
Heljdine pahuljice Slavuj su izvrstan su biljni izvor različitih nutrijenata : proteina, minerala, antioksidanasa i aromatičnih supstanci.
Kao i većina integralnih žitarica, i heljda je bogata je vitaminima B kompleksa, a sadrži i gvožđe, bakar i magnezijum. Od antioksidanasa sadrži glutation, polifenole uključujući katehine, rutin i kvercetin. Oba ova sastojka povoljno deluju i na organe za disanje i na kapilare.
Ono po čemu se posebno izdvaja je sadržaj rutena, bioflavonoida koji je veoma važan za zdravlje krvnih sudova. Sadržaj rutena utiče da jača krvne sudove, dobra je za cirkulaciju i zdravlje kapilarne mreže. Preporučuje u ishrani i za one koji imaju anemiju ili probleme sa hemoroidima.
Snižava nivo holesterola, ojačavaju imuni sistem, eliminiše kamen u žuči, sprečava napade astme i olakšava opstipaciju i druge probleme sa varenjem.
Efekat snižavanja nivoa šećera u krvi se postiže zbog prisustva komponente po imenu D-hiro-inozitol. Ovo je vitalan „glasnik“ kad je u pitanju insulin.
U suštini, D-hiro-inozitol imitira pojavu i funkciju insulina, što čini osobu senzitivnijom na insulin. Pokazalo se da je ovo jako korisno za osobe koje imaju dijabetes tipa 1, a potrebno je još ispitivanja da bi se potvrdio efekat i na dijabetes tipa 2.
Kao druge cele žitarice odličan je izvor magnezijuma, koji je od vitalne važnosti za gotovo 300 enzima u ljudskom telu, uključujući i one koji su vezani za iskorišćavanje glukoze i stvaranje i oslobađanje insulina.
Dovoljno magnezijuma u organizmu smanjuje rizik od dobijanja dijabetesa tipa 2. Predstavlja izvor ugljenih hidrata, vredne celuloze, vitamina i mikroelemenata. Obezbeđuje energiju za ceo dan, pomažu pri varenju i održavanju osećaja sitosti.
Dijabetičari kojima nije poznato koliko je heljda zdrava sada imaju odličnog saveznika u kontroli dijabetesa.
Visok nivo dijetetskih vlakana je sasvim sigurno jedan od razloga zašto su pahuljice toliko dobre za dijabetičare. Vlakna značajno smanjuju nivo šećera u krvi i to rade prilično brzo – ponekad i u roku od par sati.
Uputstvo za pripremu ukusnog i zdravog doručka, za 3 minuta:
Prelijte pahulje u odnosu 1:2 (po vašem izboru: toplom vodom, toplim mlekom, pripodnim sokom, jogurtom…). Promešajte, i ostavite da odstoji 3 munuta (5-7 minuta ako prelivate hladnim napitkom). Pretvorite svoj doručak u topli dezert. Dodajte: banane, suvo ili sveže voće, džem, čokoladu, kockice netafinisanog šećera od trske.
Nutritivna vrednost na 100g:
Kalorije 1449kj 346kcal
Masti 2g
Ugljeni hidrati 74g
od toga celuloza 7g
Proteini 11g
Pakovanje 500g Slavuj