Kardamom mleveni 10g

260 RSD

Kardamom mleveni 10g

U današnje vreme mleveni kardamom najviše se koristi u arapskim zemljama kao dodatak riži, voću, pekarskim proizvodima, različitim poslasticama, kafi, likerima, vinu, a takođe i mesu, marinadama i kobasicama.

Gotovo limunski ukus kardamoma daće pečat ne samo slatkim, već i slanim jelima. Koristi se u svim kuhinjama sveta, naročito u indijskoj, gde se upotrebljava za pripremu začinske mešavine „Garam masala“, kod slanih jela poput karijapilava, brojnih poslastica poput kulfija, bogatog sladoleda od pistaća i badema, kao i kod pripreme čaja.

Cela zrna koriste se u pripremi napitaka i receptima s mahunarkama, a za ostala slana jela semenke kardamoma izvadite iz opne i lagano ih tostirajte u tiganju, kako bi dobili onaj karakterističan ukus kardamoma.

Odlično se slaže uz voće, rižu, kus-kus. Marinadama daje prefinjen ukus. Ključni je sastojak tzv. „arapske kafe“.

Kardamom je bogat vitaminima i mikronutrijentima.

Sadrži niacin, pirodiksin, riboflavin,  tiamin, vitamin A i C, natrijum, kalijum, kalcijum, gvožde, magnezijum, bakar, mangan, fosfor i cink. Kardamon je začin sa intenzivnim, pomalo slatkim ukusom koji upoređuju sa mentom.

Kardamon se koristi kao začin mnogim jelima, pri čemu jela postaju ukusnija i nutritivno vrednija.

Mleveni kardamon podstiče metabolizam i time:

poboljšava varenje, ublažava nadutost, grčeve, bolove u stomaku, žgaravicu i mučninu. Prstohvat kardamona može pomoći u sprečavanju mučnine i povraćanja.

Dobar je diuretik, pa je koristan kod problema urinarnog trakta. Takođe, čisti bubrege i smanjuje visok krvni pritisak.

Pomaže u detoksikaciji organizma, a posebno se preporučuje osobama koje preterano konzumiraju kafu.

Često se koristi kod infekcije zuba i desni. Kardamon je jedan od najboljih izvora cineola – jak antiseptik, koji ubija bakterije odgovorne za loš zadah. Žvakanje kardamona čini zadah slatkim i svežim, a takođe izbeljuje zube.

Pakovanje 10g

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top