Pistać sirovi očišćeni 100g

375 RSD

Pistaći se preporučuju se ljudima koji muku muče sa anemijom jer oni podižu gvožđe. Borama ćete se uspešno suprotstaviti ako budete jeli 5-10 pistaća dnevno.

Pistać sirovi očišćeni 100g

Sirovi pistać se preporučuje ljudima koji muku muče sa anemijom jer oni podižu gvožđe. Pored toga, ako imate grčeve u stomaku, pistaći će vam pomoći da olakšate tegobe.

Pistaći su vrlo ukusna i zdrava hrana koja ima dosta povoljnog uticaja na vaše zdravlje. Sirovi pistać je pun vitamina A, B6, C i E koji su važni za rad srca, jačanje imunog sistema, štite od štetnih zračenja, odlični su za prevenciju raka i očuvanje nervnog sistema. Bogati su magnezijumom, gvožđem, kalcijumom, fosforom, cinkom, manganom, kalijumom i bakrom.

Pored toga, sadrže i vlakna koja su potrebna za zdravlje probavnog trakta. Ubrzavaju metabolizam i regulišu kilažu, a zahvaljujući vlaknima, belančevinama i mastima brzo stvaraju osećaj sitosti. Odlični su u borbi sa lošim holesterolom, smanjuju rizik od bolesti srca i čuvaju vid.

Veoma cenjeni i zbog svojih antioksidativnih svojstava, jer se u njima nalaze fenolna jedinjenja i vitamin E. Antioksidansi nam pomažu u očuvanju vitalnosti i sprečavaju uništavanje ćelijskih zidova. Fenoli takođe poboljšavaju rast i obnavljanje ćelija.

Pistaći su jedini orah koji sadrži lutein i zeaksantin, koji su odgovorni za održavanje dobrog vida.

Ovi plodovi jačaju kosti, zube i kosu. Sirovi pistaći sadrže više kalijuma u odnosu na druge orašaste plodove, koji može pozitivno delovati u regulaciji povišenog krvnog pritiska.

Odličan su izvor fitosterola koji su po hemijskoj strukturi slični holesterolu. Od svih „orašastih plodova” sirovi pistaći imaju najveći sadržaj fitosterola(279 mg/100 g). Kada su fitosteroli prisutni u većoj količini u organizmu, snižava se nivo holesterola u krvi ( vezivanje za mesta za koja se holesterol inače vezuje, „kompeticija”, smanjena apsorpcija holesterola, a identična „korisna” funkcija) i podstiče imuni sistem.

Dvonedeljno, redovno konzumiranje pistaća, „sniziće holesterol” i do 20 %, čemu dopirinosi i antioksidans lutein.

Štite arterije, pospešuju varenje, pozitivno deluju na rad mozga i jetre. U narodnoj medicini koriste se kao sredstvo protiv bolova u želucu, bubrezima, protiv povraćanja i kašlja. Preporučuju se bolesnicima posle teških i iscrpljujućih operacija.

Ljubiteljima pistaća zagarantovan je i bolji seksualni život, jer je dokazano da se kod muškaraca koji svakodnevno jedu ove zelene plodove, seksualna moć poveća za 51%. Za to su zaslužne esencijalne masne kiseline, koje su važne prilikom proizvodnje testosterona, a beta-sitosterol doprinosi i zdravlju prostate.

Fitosteroli se koriste i u lečenju uvećane prostate (prostate hypertrophy). Oni smanjuju bol, „gorući osećaj” i normalizuju pražnjenje mokraćne bešike. Značajno pomažu i u usporavanju starenja. Kako sadrže velike količine antioksidansa ključnih za obnovu ćelija, mnogi pistaće nazivaju prirodnim botoksom.

Borama ćete se uspešno suprotstaviti ako budete jeli 5-10 pistaća dnevno. Ipak, nova saznanja mogla bi pistaće pod obavezno uvrstiti na dnevni meni dijabetičara (dijabetes tipa 2), jer učestvuju u kontroli nivoa šećera u krvi ujedno pružajući osećaj sitosti nakon obroka.

Jedna studija je otkrila da strategije kao što su kombinovanje „pistaća u obroku“ smanjuje šećer u krvi posle jela, što rezultira manjim rizikom od razvijanja dijabetesa tipa 2 i koronarnih bolesti”  .

Oko 90% ukupnog obima proizvodnje pistaća koristi se u čistom svežem obliku. Samo slani pistaći se obrađuju natapanjem u slanom rastvoru.

Visok sadržaj kalorija i odličan mineralni sastav čine da su pistaći odlična hrana za sportiste, iscrpljene osobe i sve one koji se bave pojačanim mentalnim radom.

Redovna upotreba pistaća povećava životnu energiju i popravlja raspoloženje, a da bi se to postiglo dovoljno je pojesti svega desetak plodova dnevno. To je bezazlena količina čak i ako se pridržavate neke posebne dijete. Kinezi pistaće nazivaju orahom sreće, jer njihova napukla ljuska izgledom podseća na širok osmeh.

Pored zdrave grickalice se koriste za vrlo ukusne baklave i ostale poslastice, kao dodatak smutijima. Sirove pistaće kao dodatak za kolače potrebno je blago propeći na suvom teflonu, samo pazite da ih ne prepečete.

Nutritivna vrednost na 100g:

Energetska vrednost 562kcl

Ugljenih hidrata 27g

Šećera 7g

Dijetetskih vlakana 10g

Masti 45g

Proteina 20g

Masti 5g

monozasićenih 23g

polinezasićenih masti 12g

Original pakovanje 2kg

Pistać sirovi očišćeni 100g rf

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top