Badem sirovi 100g

94 RSD

Sirovi badem je prepun vitamina i drugih elemenata koji našem telu daju potrebnu količinu hranjivih materija i čine nas zdravima.

Badem sirovi 100g

Sirovi badem je prepun vitamina i drugih elemenata koji našem telu daju potrebnu količinu hranjivih materija i čine nas zdravima.

Bademi su ukusne i hranjive grickalice prepune raznih zdravstvenih blagodeti. Samo nekoliko sirovih badema dnevno može da nam pomogne u poboljšanu zdravlja srca, a pomažu u borbi protiv bolesti poput dijabetesa i Alchajmerove bolesti.

Ako svaki dan jedete bademe i ostale orašaste plodove, s njima unosite i ključne hranjive materije kao što su vitaminE, kalcijum, magnezijum i kalijum, kao i belančevine i vlakna.

Bademi su sjajan izvor minerala i vitamina.

U 100 grama badema nalazimo:

  • oko 20g ugljenih hidrata od čega polovinu čine dijetalna vlakna, što je oko polovine potrebnih vlakana dnevno. Dijetalna vlakna nedostaju većini ljudi koji se hrane klasičnom zapadnjačkom prehranom. Vrlo su važna za dobro varenje pa služe kao hrana dobrim bakterijama – probioticima – u našem sistemu za varenje.
  • 21 gram belančevina, što je 42% od dnevne preporučene količine za odraslu osobu.
  • bogati zdravim mastima pa tako 100 grama badema sadrži 49 grama masti, od kojih su 31 gram mononezasićene masne kiseline, a 12 grama polinezasićene masne kiseline.
  • 140% preporučene dnevne količine mangana, 75% magnezijuma, 60% bakra, 50% fosfora, 130% vitamina E, 51% riboflavina (B2)

U bademu, kao i kod maslinovog ulja, preovladavaju mononezasićene masne kiseline.

Sa gledišta tipa ulja bademovo ulje može poslužiti kao zamena maslnovom ulju a opštepoznata činjenica je da su ove kiseline korisne u prevenciji srčanih udara.

Po rečima stručnjaka rizik od infarkta i moždanog udara se smanjuje skoro za polovinu. Prema tome ukoliko imate problema na srčanoj liniji, upotrebom badema možete sebe poštedeti velikih problema u tom delu.

Konzumiranje badema na duže staze uspešno koriguje problem sa hipertenzijom (povećanim krvnim pritiskom).

Za pomoć vašem karidio sistemu biće dovoljno samo da zamenite zasićene životinjske masti masnoćom badema i time automatski smanjite rizik od srčanog udara i visokog pritiska.

Bademi će vam takođe pomoći da smanjite vrednosti svog lošeg holesterola LDL. Današnji tip ishrane vodi pretilosti i konstantnom riziku od pojave šećerne bolesti.

Ali, ako u svoju ishranu ubacimo bademe (50 dnevno) to može dovesti do obaranja glikemijskog indeksa obroka i samim tim smanjenje šećera u krvi.

Pravilna ravnoteža šećera omogućiće popravak opšteg zdravstvenog stanja organizma i izbeći rizike koje taj šećer nosi.

Lekovita svojstva:

Sirove bademe možete malo propeći da bi ste im pojačali aromu.

Nutritivna vrednost na 100g:

Energetska vrednost kcal 575

Masti 49g

Zasićene masne kiseline 3g

Ugljeni hidrati 17g

Šećeri 4g

Vlakna 12g

Proteini1 21g

So 0g

Badem sirovi 100g

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top