Kikiriki sirovi 100g
Sirovi kikiriki je bogat kalijumom, magnezijumom, fosforom, kalcijumom, bakrom i natrijumom. Sve su to minerali, i esencijalni su za organizam, jer su sastavni deo elektrolita.
Elektroliti imaju ulogu u regulaciji tečnosti organizma i krvi, pa igraju veliku ulogu u funkciji mišića i nervnog sistema. Maratonci i atlete koji se izlažu velikim kardio treninzima gube puno tečnosti, a sa tečnošću gube i elektrolite.
Od vitamina, kikiriki je bogat niacinom (vitamin B3), folatima i vitaminom E. Zbog vrednosti folata preporučuje se i trudnicama.
Konzumacijim kikirikija stvara se osećaj sitosti, a u svoje telo unosite mnogo hranljivih sastojaka, belančevina i vitamina. Može jesti presan, kao namaz ili ga dodati raznim salatama i jelima.
Postoje stotine različitih proizvoda s kikirikijem od kojih većina sadrži previše soli i previše nezdravih masnoća od prženja, što smanjuje količinu određenih vitamina i minerala u kikirikiju.
Stručne studije pokazuju da konzumacija orašastih plodova, ali i kikirikija smanjuje rizik od dobijanja dijabetesa. Isto tako, pomaže pri kontroli šećera kroz dan stoga je idealna užina. Bogat je nezasićenim (zdravim) mastima, vlaknima i proteinima (26g na 100g), a brojne studije pokazuju kako pomaže pri snižavanju holesterola, triglicerida pa ne uzrokuje debljanje.
U jednoj studiji rađenoj na 15 zdravih osoba normalne težine sudionici su uzimali 500 kalorija kikirikija 8 tjedana i dobili su 1kg (manje od očekivanih 3,6kg). Primećeno je kako kikiriki ima visoku visinu sitosti, a time smanjuje konzumaciju druge hrane.
Dobro deluje na srce kao bademi i orasi zahvaljujući visokom postotku nezasićenih masti, ali i kalijumu, magnezijumu i vitaminu E koji dokazano snižavaju krvni pritisak.
Sadrži vlakna koja su veoma korisna za nesmetano funkcioniranje creva. Protivno uverenju mnogih ne spada među orašaste plodove nego spada u porodicu mahunarki koju bi svakako trebalo videti češće na meniju.
Sirov možete ispeći sami videćete da je neodoljiv. Stavite ga u suv pleh a zatim u dobro zagrejanu rernu 180 C. Dok se peče razmutite kašiku soli u 1 dcl vode (mera za 1/2 kg kikirikija), i prokuvajte.
Posle petnaestak minuta, kad počne da tamni, prelijte ga slanom vodom i ostavite da se dopeče, sve dok voda ne ispari i kikiriki se sasvim isuši, a ljuska počne da se odvaja. Probajte uživaćete🤗.
Nutritivna vrednost u 100g:
Energetska vrednost 547 kCal
Proteini 25g
Ugljeni hidrati 16g
Šećeri 4g
Vlakna 8g
Masti 47g
Od kojih zasićene 6g
Pakovanje 100g rf
Original pakovanje 25kg
Cena se redovno ažurira