Kikiriki

Kikiriki sadrži veliki procenat vitamina B grupe i vitamin E. Značajan je izvor gvožđa, magnezijuma , kalijuma i proteina. Sam po sebi je vrlo kalorijski bogata namirnica, te je bogata nutrijentima koji potpomažu optimalno zdravlje i daju esencijalne mikronutrijente organizmu.

Istraživanja su pokazala koliko kikiriki ima pozitivnu ulogu na kompletno kardiovaskularno zdravlje i zdravlje samog srca. Monozasićene kiseline (oleinska kiselina ) sprečavaju podizanje lošeg nivoa holesterola (LDL), a podižu nivo dobrog (HDL) holesterola.

Poboljšava nivo glukoze u krvi, posebno kod dijabetičara sapom dva, poboljšava nivo triglicerida, a odličan je i za kontrolu tjelesne težine jer smanjuje apetit.

Ovo je još jedna odlika orašastog voća i dokaz koliko on ima zajedničkih nutritivnih osobina sa navedenima. Ne samo da su istraživanja pokazala koristi zdravih masnoća nego su dokazala prisutnost mnogih antioksidanasa. Konzumacija kikirikija umanjuje i mogućnost dobijanja neželjenog viška kilograma.

U 100 grama kikirikija ima oko 26 grama proteina, što je u odnosu na ostale orašaste plodove veća količina od ostalih.

Kao i svo orašasto voće, kikiriki je cenjen zbog svojih masnoća, čega na 100 grama ima oko 49 grama. Pola od ukupnih masti su monozasićene (24 – 25 grama), a polinezasićenih masti ima oko 15 grama. Obe grupe masti su jako bitne za organizam i zdravlje, a monozasićene su najkvalitenije koje se nalaze u hrani.

Ne sadrži holesterol. Ugljenih hidrata ima oko 16 grama, te je savršena varijanta večernje grickalice.

Bogat kalijumom, magnezijumom, fosforom, kalcijumom, bakrom i natrijumom. Sve su to minerali, i esencijalni su za organizam, jer su sastavni deo elektrolita. Elektroliti imaju ulogu u regulaciji tečnosti organizma i krvi, te igraju veliku ulogu u funkciji mišića i nervnog sistema.

Maratonci i atlete koji se izlažu velikim kardio treninzima gube puno tečnosti, a sa tečnošću gube i elektrolite. Super namirnica za dopunjavanje zaliha izgubljenih minerala. Sadrži gvožđe i cink, koji su kod većine voća deficitarni. Od vitamina takođe je bogat niacinom (vitamin B3), folatima, te vitaminom E. Zbog vrednosti folata preporučuje se i trudnicama.

Cena se redovno ažurira

 

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top