Zobalice mix 7 veličanstvenih 100g

290.00RSD

Sve što vam je potrebno za hranljiv izbalsiran obrok
Zobalice mix 7 veličanstvenih 

 

Zobalice mix 7 su mešavina mlevenih sirovih semenki uljarica i jezgrastog voća , mogu se koristiti kao dodatak raznim jelima i napicima (šejkovi, salate, ceđeno voće). Mogu se konzumirati same ili sa medom i sličnim proizvodima.

Sastav:

badem, indijski orah, seme bundeve, lan, susam, seme konoplje i suncokreta.

Badem

Osim nezasićenih masti, koje badem poseduje u značajnoj količini, u bademima se nalazi i biotin, flavonoidi i fenolne kiseline. Bademi su i bogat izvor vitamina E, C i B1, B2, B 3, B 5, B 6 i B 9, te sadrži i vitamin K.

Ipak, najznačajniji su proteini koji se u njemu nalaze, pa tako u 20 – ak badema ima 6 grama proteina, isto toliko ugljenih hidrata i oko 3 grama vlakana i 14 grama masti. Od toga je čak oko 80 % mononezasićenih masti, te samo 5 % zasićenih, a ostalo su polinezasićene masti.

Nutritivna vrednost badema

Proteini u bademima

Bogat nezasićenim masnim kiselinama, koje su poznate kao dobre, bademi se mogu pohvaliti i proteinima koje sadrži i vitaminima i mineralima.

Indijski orah

Indijski orah je pun su antioksidanata, proteina, vitamina i minerala. Konkretno, indijski orah je bogat gvožđem, fosforom, triptofanom, magnezijumom, cinkom i selenom, a takođe sadrži i folnu kiselinu i vitamin K.

Seme bundeve

Semenke bundeve koriste se već hiljadama godina u medicinske svrhe. Bogate su magnezijumom, kalcijumom, gvožđem, cinkom i vitaminom K.

Obiluju omega-3 masnim kiselinama koje su telu neophodne za održavanje rada srca i regulisanje krvnog pritiska. Evo zbog čega je još bundevino seme odličan izbor za grickanje. 

Lan

Laneno seme se smatra jednom od najmoćnijih namirnica na svetu. Srčane bolesti , karcinom , šlog i dijabetes su bolesti čiji je rizik od dobijanja drastično smanjen konzumiranjem ove uljarice. 

Vlakna, omega 3 masne kiseline, vitamin E, vitamin D, magnezijum, selen i cink su značajne komponente lanenog semena, ali su za njegovu delotvornost najbitniji lignini kao njegovi glavni sastojci.
Lignini predstavljaju fitoestrogene koji imaju antioksidansna svojstva i pokazuju dobre efekte u lečenju hormonski zavisnih tumora.
Vlakna u sastav lanenog semena ulaze kao rastvorljiva i nerastvorljiva, blagotvorna su za probavu, zdravlje creva, održavanje idealne telesne težine i regulaciju holesterola.
Susam
Semenke susama sadrže oko 50-60% ulja, gde preovladavju nezasićene masne kiseline – oleinska i linolnaSusam je izuzetno bogat i gvožđem, pa je dovoljno uneti oko 100g ovog semena da bi se zadovoljila dnevna potreba čoveka za ovim mineralom.

Osim gvožđa, prisutni su i kalcijum, kalijum, mangan, bakar, magnezijum, natrijum, fosfor, selen i cink.

Od vitamina posebno mesto zauzima vitamin E, moćan antioksidans, kao i ostali vitamini: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9 i holin, dok biljne smole i gorke materije susamu daju prepoznatljivu aromu. Susam sadrži i 7 puta više kalcijuma nego mleko, zbog čega je izuzetno dobar u borbi sa osteoporozom.

Konoplja lekovitost

Sadrži više amino kiselina (proteina) nego mleko, meso ili jaja.
Kompletan je  izvor proteina  – mnogo više izbalansiran i svarljiv od sojinih proizvoda.
Sadrži oko 47% ulja,  od kojih su
 78% omega-3 i omega-6 masne kiseline.
Sadrži sve bitne omega masti neophodne za ljudsko zdravlje.
Sadrži nekoliko puta više omega-3 esencijalnih masnih kiselina nego bilo koja riba.
Obezbeđuje više energije nego energetska pića – bez šećera i sa manje zasićenih masti.

Pogodna je za one koji ne mogu da jedu gluten, šećer, mleko, koštunjavo voće i meso. Savršena je za one koji uznemirava zatvor u stomaku.
Suncokret

Suncokret je sjajan izvor vitamina i minerala, uključujući vitamin E, vitamine B6, B1 i B3, mangan, selen, fosfor, magnezijum, bakar, itd.

Takođe, seme suncokreta je bogato esencijalnim masnim kiselinama koje pomažu u poboljšanju zdravlja kardiovaskularnog sistema i borbi protiv upale.  

Nutritivna vrednost u 100g proizvoda:

Proteini 23,4g
Ugljeni hidrati 16,7g
Od toga šećeri (glukoza, fruktoza) 3,3g
Vlakna 13,4g
Masti (nezasićene-omega) 44,6g
Natrijum 21,1mg
So 0,1g

Zobalice mix 7 veličanstvenih 1o0g
Scroll to Top