Monini Maslinovo ulje ekstra devičansko 1l

1.690 RSD

Prilikom termičke obrade stabilnije od ostalih ulja, koja se brže razgrađuju i oslobađaju štetne materije .

Nema na zalihama

Monini maslinovo ulje ekstra devičansko 1l

Monini maslinovo ulje ekstra devičansko, je glavna odlika Mediteranske ishrane koja je proglašena društvenim dobrom. Stoga maslinovo ulje nikako ne može biti nezdravo.

Pored maslinovog ulja Mediteranska ishrana bazira se i na voću, povrću, mahunarkama, ribi, orašastim plodovima. Spada u grupu dobrih masti koje nisu štetne po vaš organizam i zdravlje, pored toga ova vrsta ulja sadrži samo 14 % zasićenih masnih kiselina, dok  su ostatak mononezasićene masne kiseline.

One su najbolje za zdravlje, dok druga biljna ulja sadrže polinezasićene (kukuruz, soja, semenke suncokreta, grožđa), koje su glavni uzročnik holesterola, kao i oboljenja srca i kardiovaskularnog sistema.

Još jedna bitna odlika jeste da je bogato omega 9 masnim kiselinama (oleinske kiseline) koje su najefikasnije u ubrzanju metabolizma, pa neće prouzrokovati gojaznost.

Mi ne bi mogli da apsorbujemo vitamine A, D, E ili K bez masti u našoj ishrani. Zdrave masti, kao što je ekstra devičansko maslinovo ulje, mogu pomoći u borbi protiv stresa, smanjenju promena raspoloženja i mentalnog umora.

Masline su bogat izvor hranjivih supstanci i vitamina zbog čega ulje dobijeno iz njih ima mnoštvo lekovitih svojstava. Od vitamina je najzastupljeniji vitamin E zbog kojeg ulje ima visoka antioksidativna svojstva.

Bogato nezasićenim masnim kiselinama koje pomažu u snižavanju lošeg holesterola pa se zbog toga posebno preporučuje ljudima koji pate od začepljenosti krvnih sudova.

Naime, ono u isto vreme snižava loš, LDL holesterol i štiti dobar, HDL holesterol i na taj način čisti krvne sudove. Pomaže u sprečavanju krvnih ugrušaka i uopšte poboljšava zdravlje arterija.

Prednosti korišćenja:
  • Nema holesterola i ima 77 % nezasićenih masnih kiselina
  • Nema glutena i nema soli
  • Poboljšava ukus druge hrane
  • Sva ulja imaju otprilike istu kalorijsku vrednost
  • Maslinovo ulje sadrži 1.6mg, ili 2.3 IU
  • Vitamin E po kašici (14g)
  • Jedna kašika daje 8 % potrebne količine vitamina E
  • Upotreba maslinovog ulja smanjuje holesterol

Da li se maslinovo ulje sme termički obrađivati ?

Kada je o kuvanju reč, dosta ljudi je pod uticajem pogrešnog mišljenja da maslinovo ulje nije dobro termički obrađivati.

Baš naprotiv, prilikom termičke obrade stabilnije od ostalih ulja, koja se brže razgrađuju i oslobađaju štetne materije.

Nutritivna vrednost na 100ml:

Energija kj 3404 kJ

Masti 92g

od kojih su zasićene masti 14g

Energija kcal 828 kcl

Vitamin E 17 mg

Pakovanje 1l Monini

Cena se ažurira redovno

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top